London uitgeroepen tot eerste National Park City

Op maandag 22 juli 2019 is de stad Londen uitgeroepen tot ’s werelds eerste National Park City door de National Park City Foundation. Burgemeester Sadiq Khan ondertekende een charter met  daarin de ambitie om de stad groener, gezonder en wilder te maken. De aankondiging was ook de start van een week lang National Park City Festival met meer dan 300 evenementen verspreid over de stad.

London St James' Park

De ambitie van burgemeester Khan is om ervoor te zorgen dat in 2050 meer dan 50 procent van de stad groen is en dat de dekkingsgraad van bomen met 10 procent is verhoogd. Over de laatste drie jaar is er dan ook al geld vrijgemaakt voor de aanplant van 170.000 nieuwe bomen en het verbeteren van 200 groene zones.

Door het ondertekenen van de London National Park City Charter doet de burgemeester de belofte dat Londen een stad zal zijn die op de lange termijn groener is dan nu het geval is en waar mens en natuur nauwer met elkaar verbonden zijn. Dat het netwerk van parken en groene zones zal worden beschermd en waar gebouwen en openbare ruimtes niet alleen bestaan uit steen, beton, glas en staal. Dat Londen een stad zal zijn rijk aan flora en fauna en waar elk kind de kans heeft om buiten te spelen, leren en ontdekken. Een stad waar iedereen kan genieten van kwalitatief hoge groenvoorzieningen, schone lucht, schone waterwegen en waar meer mensen de keuze maken om te wandelen en fietsen.

De National Park City Foundation wil na Londen nog meerdere steden omdopen tot National Park Cities. Hiervoor heeft ze samen met World Urban Parks en de Salzburg Global Seminar een Universal Charter for National Park Cities opgesteld. Het doel is de realisatie van 25 National Park Cities in 2025.

Verschillende Nederlandse bedrijven in de bollen- en boomkwekerijsector dragen met hun producten ook bij aan de vergroening van Londen.