Fastfood- en horecaketens Frankrijk: aanhoudende positieve omzetgroei top-22

De top-22 fastfood- en horecaketens hebben een positieve omzetgroei gerealiseerd. Dit constateert het Franse vakblad B.R.A. Tendances Restauration. Deze groep bedrijven (ketenondernemingen) was in 2018 goed voor € 14 miljard, met een omzetgroei van 4,3% t.o.v. 2017. In 2016-2017 bedroeg de omzetgroei van deze groep ruim 5%.

Sandwich and Snack Show 2019

Het betreft hier 22 fastfood- en horecaketens die samen 9.000 restaurants tellen, verspreid over het land. Hiervan zijn er 3 ketens, te weten Mc Donald’s, Burger King - Quick (Groupe Bertrand) en Marie Blachère die in 2018 de grootste omzetgroei lieten zien: resp. +43%, +19% en +12%.

Maar ook Domino’s Pizza, Sushi Shop (Amrest) en Bistro Regent deden het goed, evenals Lagardère Travel Retail (en zijn filialen als bijvoorbeeld Relay, Bread & Co en So!Coffee) in stations en op vlieghavens, SSP (Total Group), Newrest en Areas (met onder andere La Place, een ‘healthy’ concept, afkomstig uit Nederland).

In de top-22 deden enkele ketens het wat minder – met een matige omzetgroei : Buffalo Grill, Brioche Dorée (Groupe Le Duff) en Subway.

Weten wie deze 22 ketenondernemingen zijn?

[NB: de namen van deze ketenbedrijven zijn misschien niet gelijk heel bekend – zo is bv. AGAPES,  eigenaar van o.a. Flunch, Salad & Co  en Groupe Bertrand, eigenaar van Hippotamus, Au Bureau en Burger King]

Mc Donald’s, Groupe Bertrand, Agapes, Areas, Groupe Le Duff, Buffalo Grill, Yum!, Marie Blachère, Holder, Newrest, Sodexo Sport & Loisirs, Lagardère Travail Retail, Courtepaille, Domino’s, SSP, Amrest, Subway, Monts Fournil, Starbucks Coffee, Autogrill, La Boucherie en Vanhove.

Vakblad B.R.A. Tendances Restauration biedt een interessante analyse van deze sector die de sector in drie categorieën klasseert: de ‘leiders’, de ‘challengers’ en de ‘émergents’. De informatie wordt voorzien van details als namen van hun filialen per keten, jaaromzet per keten en filiaal, aantal eetlocaties en gemiddeld bestedingspatroon per klant over 2017-2018.

Deze sector is niet alleen interessant voor food maar kan ook kansen bieden voor leveranciers van toeleverend materiaal & equipment/digital.

Interesse voor deze sector?

Stuur een mailverzoek aan het Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl ) voor toezending van deze analyse.

Zie verder ook de informatieve website van B.R.A. Tendances Restauration. U kunt zich ook abonneren op hun Newsletter. klik hier

Relevante vakbeurzen/evenementen:

*Sandwich & Snack Show – jaarlijks - maart 2020, Parijs: klik hier

*Food Hotel Tech (restaurant professionals): in 2019 (november) in Nice, in 2020 (maart) in Parijs: klik hier

*Equiphotel – 2-jaarlijks – november 2020, Parijs: klik hier

Frankrijk heeft ook een aantal regionale vakbeurzen voor deze sector zoals SERBOTEL (oktober 2019, Nantes), Food’In Sud (januari 2020, Marseille) en AGECOTEL (februari 2020, Nice).