Borgeby Fältdagar 2019: een Zweedse beurs voor boeren, bloemen en bijen

Op 26 en 27 juni 2019 stonden de wegen naar het Zweedse plaatsje Borgeby vol files met bezoekers voor de jaarlijkse landbouwbeurs Borgeby Fältdagar. Er waren 19.650 bezoekers en 456 bedrijven en organisaties aanwezig. Behalve boeren is het ook een beurs waar studenten en families op af komen voor een dagje uit.

Entree borgeby

Entree van de beurs.

De grote namen in de landbouw waren allemaal aanwezig: Syngenta, Bayer en John Deere, maar ook kleinere regionale bedrijven kwamen producten en services aanbieden. Het is een uitstekende beurs om boeren te leren kennen en om te leren wat er speelt onder de Zweedse boeren en bedrijven. Zo was er dit jaar een grote focus op water, duurzaamheid en weerbaarheid.

Het thema van dit jaar was water, een relevant thema na de extreme droogte van 2018. Er waren verschillende demonstraties zowel in het veld met machines als in het Waterlab. Er was bijvoorbeeld een regensimulator die de infiltratie van water in de bodem liet zien, een droogtestress demonstratie en een druppelirrigator.

Behalve veel inhoud was er ook vermaak: een ritje in een vintage tractor bijvoorbeeld!

Blik op de toekomst

Verzekeringen en banken spelen in op de nieuwe risico’s op gebied van klimaat en trends in hernieuwbare energie, vooral op gebied van biogas en zonnepanelen op boerderijen. In de seminartent werd uitgelegd hoe je als boer biogas kan produceren en gebruiken en waar je aan moet denken als je zonnepanelen wil.

Behalve bekende technologieën zoals zonnepanelen en biogas, stond ook artificiële intelligentie en satelliet data op het programma. Ook innovaties werden gepresenteerd tijdens een innovatie wedstijd voor de meest innovatieve materialen en methodes in de landbouw, gepresenteerd door Wargön Innovation.

In de tent van SLU (Swedish University of Agricultural Sciences) waren interessante presentaties over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van landbouw. Er was een presentatie over de gevolgen van een glyfosaatverbod, één over gewasveredeling en meerdere over watermanagement.

Biologisch (en vegetarisch)

Naast de traditionele hotdogs en burgers was er ook taco’s en gyros te koop en zelfs vegetarisch en veganistisch eten te koop, waarschijnlijk strategisch geplaatst tussen de Conservation Agriculture veldjes en de biologische landbouwtent. Net buiten de bio-tent waren op verschillende proefveldjes biologische groenten en granen te zien. Iets verder op bij het Conservation Agriculture veldje werd gedemonstreerd hoe koolzaad gecombineerd kan worden met klaver om zo minder stikstof te hoeven gebruiken.  

Verder vertelt KRAV, het grootste bio-label en certificering van Zweden, in de seminartent over de marktsituatie en toekomst van biologisch in Zweden. De vraag naar biologisch stijgt nog steeds in Zweden, evenals de productie. In verband met klimaatverandering en duurzaamheid legt KRAV de lat hoger voor zichzelf door de streven naar fossielvrije landbouw in de toekomst.

Bloemetjes en bijtjes

Bijenbrood en -broed

Dat het met de bijen niet goed gaat, is Zweden niet ontgaan. Op vrijwel elke hoek en vrij stukje grond was er Phacelia tanacetifolia ingezaaid, een bloem die ook wel bijenbrood word genoemd. Die naam is niet voor niks: het trekt enorm veel hommels en bijen aan. Op de warme zomerse dagen zoemde het dus van de bijen. Naast het bijenvoedsel was er ook aandacht voor bijenhabitat. SamZon, een initiatief om bloemenborders te promoten van Odling i Balans, liet zien hoe ronde hooibalen langs het veld perfect zijn voor hommels om een nest in te bouwen. Een verfrissend idee, want naast bloemen hebben bestuivers ook flink tekort aan nestplekken. Verder waren er stroken ingezaaid door SamZon met verschillende bloemenmengsels.

Boer zoekt vrouw

Behalve Zweedse waren er ook Duitse, Deense, Noorse en Finse bedrijven aanwezig. Er waren geen Nederlandse bedrijven, maar wel wat anders wat Nederlanders goed kennen: Boer Zoekt Vrouw. De Zweedse equivalent van Yvonne Jaspers, Linda Lindorff, gaf een presentatie in de seminartent over liefde in de landbouw. De seminartent, die toch al redelijk klein was, puilde uit van de boeren. Zonder twijfel de drukst bezochte seminar van de hele beurs. Tijdens haar presentatie vertelde Lindorff over de eerste keer dat ze gevraagd werd om de Zweedse Boer Zoekt Vrouw te presenteren (Bonde Söker Fru). Ze werd tot tranen gebracht door een fragment van de Nederlandse editie en zei meteen toe om het programma te presenteren.

Presentatie Boer Zoekt Vrouw

Volle zaal bij de presentatie van Linda Lindorff, de presentatrice van de Zweedse versie van Boer Zoekt Vrouw.

Beurs gemist?

Geen zorgen, de beurs is er volgend jaar weer op 24 en 25 juni 2020 en van 21 tot en met 23 oktober 2020 word er in Jönköping, Zweden, de Elmia Agriculture & Livestock gehouden. Voor een sfeerimpressie en om het laatste nieuws te volgen, neem dan ook een kijkje op het officiële Instagram account van de beurs, @borgeby_faltdagar.

Nynke Blömer, 8 juli 2019, Kopenhagen

Zie ook