Belangrijke rol landbouwraden bij realisatie LNV-visie

Landbouwraden krijgen een belangrijke rol bij de realisering van de kringloopvisie van LNV-minister Schouten op mondiaal niveau. Tijdens bezoeken van handelsdelegaties en bij presentaties van de Nederlandse agrofoodsector op landbouwbeurzen in het buitenland krijgt kringlooplandbouw extra aandacht.

Dat staat in het realisatieplan van de kringloopvisie van LNV dat deze week is gepresenteerd. Het realisatieplan maakt duidelijk welke acties worden ondernomen om de transitie naar kringlooplandbouw nationaal en internationaal op gang te brengen.

Internationaal voorbeeld

Het realisatieplan kringlooplandbouw gaat vooral over de verduurzaming in de Nederlandse land- en tuinbouw. Maar ook blikt het plan over de grenzen heen. “Met onze kennis en producten kunnen we voor andere landen een voorbeeld zijn in duurzame landbouwmethoden”, staat in het plan.

Volgens LNV-minister Schouten biedt circulair werken kansen voor de exporterende agrarische sectoren, zoals tuinbouw, veehouderij, akkerbouw en visserij. Als het gaat om import van agrarische producten gaat Nederland toewerken naar verduurzaming. Inzet is om aan importproducten geen andere eisen meer te stellen dan aan producten uit Nederland.

Beleid markttoegang

De kringloopvisie krijgt een prominente plek in het markttoegangsbeleid. De teams Veterinaire en Fytosanitaire Markttoegang op het ministerie hebben de opdracht gekregen om bij de keuze van markttoegangsdossiers prioriteit te geven aan de dossiers die aansluiten op de LNV-visie.

Tijdens buitenlandse reizen wordt de kringloopvisie uitgedragen door bezoeken te brengen aan kringloopbedrijven en door te spreken op relevante bijeenkomsten. Ook de zichtbaarheid op internationale beurzen zal draaien om onderwerpen uit de kringloopvisie. Schouten stimuleert kennis- en onderwijsinstellingen om meer deel te nemen aan internationale uitwisselingen.

‘Zelfde eisen stellen aan importproducten als aan die van eigen bodem’

Beeld: ©Petterik Wiggers

Rol landbouwraden

Landbouwraden, actief in zeventig landen, zijn zich volgens de minister bewust van de internationale kansen die de LNV-visie biedt. De recente Terugkomweek van de landbouwraden stond in het teken van kringlooplandbouw. Het realisatieplan meldt: “Landbouwraden hebben door hun positionering in het buitenland een bijzondere mogelijkheid om de LNV-visie in de internationale omgeving te realiseren. Zij kunnen duurzame handel bevorderen, nieuwe partners identificeren, informeren over voorbeelden van kringlooplandbouw in andere landen en het verhaal van de visie uitdragen op een wijze die in andere landen aanslaat.”

De landbouwraden gaan komende jaren bij hun kringloopactiviteiten vooral aandacht geven aan de water-food-energy-nexus, de relatie tussen mest en bodem en greening/feeding cities.

‘WUR start strategisch onderzoek naar kringlooplandbouw op mondiale schaal’

Realisatieplan LNV-visie
Infographic realisatieplan