Vertical farming in de lift in het VK

Ocado, de Britse online supermarkt, investeert 17 miljoen pond in vertical farming.

Ocado zegt in de komende vijf jaar ten minste 10 vertical farms te willen openen in een joint venture met het Nederlandse bedrijf Priva en het Amerikaanse 80 Acres. De joint venture zal kant-en-klare vertical farm systemen ontwikkelen om die wereldwijd aan te bieden aan supermarkten en andere bedrijven. Ocado gaat vanaf najaar van 2020 de thuisbezorging van Marks & Spencer verzorgen en het verwacht dan de producten van haar eigen vertical farms te kunnen aanbieden. 

Robotica en AI

Ocado heeft daarnaast een belang van 58% gekocht in de vertical farm van het bedrijf Jones Food in Lincolnshire. Jones Food levert sla en kruiden aan Greencore. Ocado wil haar expertise van Ocado op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie inzetten Jones Food efficiënter te maken. 

De investering van Ocado is tot op heden de grootste investering in vertical farming in het Verenigd Koninkrijk. Jones Food is met 5.000 vierkante meter al de grootste vertical farm in Europa. Een andere vertical farm is de onlangs onthulde Vertivore Farm dat in de buurt van Birmingham wordt gebouwd. In Londen heeft Camden Town Brewery de handen ineen geslagen met Rootlabs om in de eigen brouwerij aardbeien te telen voor de productie van gearomatiseerd bier. Onlangs werd bekendgemaakt dat Growing Underground in zuid-Londen een deal met Tesco heeft gesloten voor het leveren van salade groenten.