Hele agrocluster viert eeuwfeest netwerk van landbouwraden

Het Landbouwattachénetwerk bestaat 100 jaar en ruim zeshonderd vertegenwoordigers uit de agrofoodsector, wetenschap en overheid hebben dit bijzondere jubileum gevierd. De belangstelling voor het evenement ‘Farming the future is our nature’ bleek groot. Zij namen op 3 juni deel aan een palet van activiteiten in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Beeld: Hans Roggen
Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie LNV

Tijdens het evenement stond het wereldvoedselvraagstuk centraal en passeerden Nederlandse oplossingen de revue. Het zijn vaak landbouwraden, gestationeerd op de Nederlandse ambassades, die bij de introductie van deze innovatieve oplossingen een bemiddelende rol spelen. Net na de Eerste Wereldoorlog werd de eerste landbouwconsulent de grens over gestuurd. Anno 2019 zijn dat er 53, actief in 77 landen. De huidige landbouwraden waren er op het evenement allemaal bij.

Gouden driehoek

Bij de opening van het netwerkevenement benadrukte secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie van LNV het belang van de samenwerking in Nederland tussen het agrarische bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. “In deze gouden driehoek van samenwerking spelen ook de landbouwraden een rol. Dit samenwerkingsverband heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse landbouw wereldwijd vooroploopt. En doet dat nog steeds.”

‘Het hele agrocluster heeft een rol bij de omslag naar kringlooplandbouw (Jan-Kees Goet – LNV)’

Uit inleiding Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV

Kringlooplandbouw

Volgens de LNV-topman staat de landbouw op een keerpunt. “Productieverhoging heeft een keerzijde. De uitdaging is nu om de voedselproductie wereldwijd aan te passen aan de mogelijkheden van de aarde. Dat is ook de kern van de landbouwvisie van LNV. We moeten toe naar kringlooplandbouw. Bij die noodzakelijke omwenteling kan Nederland weer een belangrijke rol vervullen, met de landbouwraden als onze vooruitgeschoven posten in het buitenland.”

Beeld: Hans Roggen
Wiebe Draijer, voorzitter Groepsdirectie Rabobank

Biodiversiteit

Volgens voorzitter Wiebe Draijer van de groepsdirectie van de Rabobank heeft de agrarische sector enorme stappen voorwaarts gezet. Bij veel investeringen, zowel in eigen land als in het buitenland, is de Rabobank betrokken. Ook Draijer vindt dat de aandacht nu uit moet gaan naar innovatieve strategieën. “We moeten toe naar een voedselproductie met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en het milieu.”

Duurzame productie van palmolie

Draijer gaf aan dat de Rabobank actief betrokken is bij die zoektocht, bijvoorbeeld bij een actieprogramma om de productie van palmolie duurzamer te maken. “En hier in Nederland zijn wij samen met het Wereldnatuurfonds en het zuivelbedrijfsleven betrokken bij de introductie van de biodiversiteitsmonitor op melkveebedrijven.” Ook Draijer roemde de onderlinge kruisbestuiving in het Nederlandse agrocluster. “Daardoor zijn we als klein land nu de tweede landbouwexporteur in de wereld.”

Beeld: Hans Roggen
Dutch Talks met v.l.n.r. landbouwraad Argentinië Léontine Crisson, D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en Lianne van Leysen (Rabobank)

Op een van de workshops stond het mondiale perspectief van kringlooplandbouw centraal. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot omarmt de visie van LNV-minister Carola Schouten. “De visie staat nu op papier, prima, maar het gaat natuurlijk om de praktijk. We moeten wereldwijd toe naar een voedselproductie waarbij zo efficiënt mogelijk eiwitten voor humane voeding worden geproduceerd. Nu wordt veel te veel grond gebruikt voor veevoeding. Dat is bepaald niet efficiënt.”

Verdienmodel voor boeren

Ook de Rabobank is aanhanger van kringlooplandbouw, zegt Lilian van Leysen bij Rabobank betrokken bij sustainable banking. “Daarom helpen wij mee bij de ontwikkeling van een verdienmodel voor boeren die maatregelen nemen voor de biodiversiteit op hun bedrijf. In ons geval gaat het dan om een rentekorting.”

Patricia de Vries

Circulaire tuinbouw in Peru

Volgens landbouwraad Patricia de Vries in Colombia en Peru is de agrarische sector in de landen waar zij actief is ook op zoek naar methoden om de productie meer circulair te maken. “Het thema staat hoog op de agenda. Bijvoorbeeld in de groente- en fruitsector in Peru. Telers willen hun productie verhogen en tegelijkertijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en water omlaag brengen. Nederlandse bedrijven kunnen hierbij zeker ondersteuning bieden.”

Roofmijten

In een van de andere workshops presenteerde het bedrijf Koppert Biological Systems zijn oplossingen om ziekten en plagen in gewassen te bestrijden met onder  meer roofmijten en nematoden. Het bedrijf is actief in 131 landen en telt wereldwijd 32 dochterondernemingen. In weer een andere workshop toonden startups oplossingen om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan en informatie van satellieten bruikbaar te maken voor landbouwproductie.

‘Ook precisielandbouw komt voort uit ruimtevaart (André Kuipers)’

Beeld: Hans Roggen
Inspiratiesessie André Kuipers, astronaut

Dromers en doeners

Ruimtevaarder André Kuipers – hij bracht meer dan tweehonderd dagen in de ruimte door – liet een groot aantal, bijna angstaanjagende foto’s van de aarde zien. Bijvoorbeeld van ontbossing, verwoestijning en smeltende gletsjers. “De achteruitgang op allerlei fronten gaat razendsnel. Maar ik ben ervan overtuigd dat de mens innovatief genoeg is om de aarde te redden. Daarvoor zijn dromers, doeners, denkers en durfals nodig. En die zijn er genoeg.”

‘Netwerk van landbouwraden kan nog 100 jaar vooruit (Tjerk Opmeer – RVO)’

Beeld: Hans Roggen
Tjerk Opmeer en Helga van Leur

Matchmaking

Na de verschillende workshops, werd het tweede deel van de middag, matchmaking, ingeleid door Tjerk Opmeer (directeur Internationale Programma's, RVO). Tijdens deze matchmaking kregen genodigden de gelegenheid om met de landbouwraden en medewerkers van de Rabobank in gesprek te gaan.

Deelnemers aan het evenement kregen bij vertrek het boek ‘100 jaar landbouwattachénetwerk: Over pioniers en bruggenbouwers’ uitgereikt. In dit boek beschrijven landbouwraden hoe zij aankijken tegen de uitdagingen van morgen en hoe zij denken welke rol Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen spelen bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen rond voedselproductie.