ABN AMRO: vraag bioproducten groter dan aanbod

De verkoop van biologische producten groeit sneller dan de productie ervan. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor de andere lidstaten in de Europese Unie. Import van biologische voedingsmiddelen van buiten de EU is en blijft daarom nodig. Dat meldt ABN AMRO.

De biologische landbouwsector is in Nederland in 2018 verder in omvang toegenomen. De biologische veestapel groeide met 10 procent en het areaal biologische landbouw steeg met 3 procent naar ruim 58.000 hectare.

De productie in de biologische landbouw neemt al een aantal jaren toe, net als de verkoop van biologische producten, zowel in Nederland als in de rest van de Europese Unie (EU).

Biologische aardappelen

In 2017 besteedden Nederlanders ‚ā¨1,2 miljard aan biologische voeding. Nederlandse consumenten eten vooral veel biologische aardappelen, groenten, appels en peren (AGF). Bijna een kwart van de biologische bestedingen gaat naar de AGF-productgroep. Daarnaast zijn biologische zuivel en biologisch vlees in trek.

Toch is het aandeel van deze biologische producten ten opzichte van de totale consumptie nog laag. Voor AGF en vlees ligt dat percentage op 4 en voor zuivel op 5. Uit onderzoek van ABN AMRO onder driehonderd consumenten blijkt dat een groep van 45 procent van mening is dat biologisch gezonder is dan gangbare producten.

Snelle groei verkoop

Hoewel het aandeel nog relatief laag ligt, stijgt de verkoop van biologische producten wel. Opvallend is dat de gemiddelde groei van de verkopen hoger ligt dan de snelheid waarmee boeren omschakelen. Dit geldt voor alle EU-landen.

De afgelopen vijf jaar kwam er in de EU jaarlijks gemiddeld 5 procent biologische landbouwgrond bij, terwijl ieder jaar 12 procent meer aan biologische producten werd verkocht.

Een deel van deze vraag wordt voldaan met producten van buiten de EU. De populariteit van biologische producten in de EU is een signaal dat milieu- en gezondheidsaspecten voor consumenten steeds belangrijker worden, stelt sector-econoom Nadia Melkveld van ABN AMRO in het Headlines & Insights van de bank.

Zie ook Biologische landbouw wint terrein