Kenia: van afvalberg tot goudmijn

Afrikaanse landen zoals Tanzania en Kenia hebben te maken met verstedelijking. De stad Dar es Salaam staat in de top-tien van de snelst groeiende steden in de wereld. Het verwerken van het (organisch) afval van de steden is een grote uitdaging. In deze landen is het de standaard om afval te verbranden, wat schadelijk is voor het milieu en de volksgezondheid. Aan de andere kant hebben landen moeite om aan de groeiende vraag naar dierlijke eiwitten te voldoen.

Ingrid Korving
Ingrid Korving

Zwarte soldatenvlieg

Een oplossing voor deze problematiek is het omzetten van organisch afval in proteïnes. Dat kan bijvoorbeeld met de Hermetia illucens of zwarte soldatenvlieg. Het Keniaanse bedrijf Insectipro, opgericht door Talash Huijbers, produceert eiwitrijk vee- en visvoer van gedroogde maden. Talash, opgegroeid in Kenia op het boerenbedrijf van haar Nederlandse vader en Keniaanse moeder, volgde de studie ‘International Food en Agribusiness’ aan de HAS Hogeschool. Eenmaal terug in Kenia identificeert ze een tekort aan lokaal geproduceerde vis vanwege de hoge kosten van visvoer. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en hierdoor is Talash al snel in aanraking gekomen met belangrijke potentiële klanten binnen de landbouwsector.

Duurzame mest

Talash maakt insectenmeel van de zwarte soldatenvlieg. De startup kweekt maden die zich voeden met organisch afval van verschillende lokale supermarkten, bakkers, boeren en bierbrouwers. Tijdens de start van Insectipro blijkt er al snel een enorme behoefte te zijn aan afvalverwerking. Bedrijven staan te springen om met haar samen te werken. Insectipro lost hiermee niet alleen het probleem op van duur visvoer en afvalverwerking, met de uitwerpselen van de maden zorgt zij ook voor duurzame mest.

Keniaanse bedrijven worden verplicht om hun afval op duurzame wijze te verwerken

Er is nog weinig kennis in deze sector en de samenwerking is beperkt. Hierin is een rol voor de landbouwraad Ingrid Korving in Kenia en Tanzania weggelegd, die kan ondersteunen door nuttige contacten aan te leveren van onder meer bedrijven in de viskweek en pluimveesector. De grote behoefte aan duurzame en circulaire oplossingen voor afvalverwerking en de productie van diervoer bieden perspectief voor Nederlandse bedrijven. Er ligt in Kenia nieuwe wetgeving klaar, genaamd de ‘National Sustainable Waste Management Policy’. Deze zal bedrijven verplichten om hun afval op duurzame wijze te verwerken.

Mei 2019

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial 100 jaar Landbouw Attaché Netwerk. Via onderstaande link kunt u meer lezen over het thema Vlees of vega waaronder dit artikel valt.