Start breed onderzoeksprogramma verbetering aardappelproductie

Hoe verbeteren we de aardappelproductie in de toekomst? Om die vraag draait het in het Partnership-programma van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) en Holland Innovative Potato (HIP). Het programma is recent gestart.

Aardappelketen

Bij het Partnership-programma NWO-domein TTW - Holland Innovative Potato zijn elf partners uit de aardappelbranche betrokken. TTW en HIP investeren gezamenlijk bijna 3 miljoen euro in dit programma. Daarnaast draagt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 1,5 miljoen euro in kind bij aan onderzoekscapaciteit voor het programma bij Wageningen Research. TTW heeft vier projecten toegekend op basis van wetenschappelijke kwaliteit en kans op toepassing. Voor HIP betekent de honorering van deze vier projecten een belangrijke impuls voor het onderzoek naar duurzame teeltsystemen.

Belangrijk onderdeel voeding

De aardappel vormt een belangrijk bestandsdeel van het Nederlandse dieet. Aardappels bezitten een hoge voedingswaarde, zo bevatten ze zetmeel voor energie en vitamines en mineralen met een hoge biologische beschikbaarheid. Omdat voor de teelt relatief weinig water nodig is, speelt de  aardappel ook een belangrijke rol bij wereldwijde voedselzekerheid.
 
Recente ontwikkelingen in wetenschap en technologie creëren nieuwe mogelijkheden voor ras- en productinnovatie, die voor productieverbetering kunnen zorgen. Te denken valt aan aardappels met kwaliteiten voor teelt onder moeilijke weersomstandigheden. Aardappelveredeling en -verwerking zijn kennisintensieve gebieden. Het onderzoeksprogramma brengt universiteiten, kennisinstituten en vertegenwoordigers uit de aardappelbranche bij elkaar om onderzoek op dit gebied te versterken.