Zes winnende plannen voor SBIR Voedselzekerheid Sub-Sahara

Zes ondernemers zijn geselecteerd om hun innovatie voor het vergroten van de voedselzekerheid voor het armste deel van de bevolking in Sub-Sahara Afrika verder te ontwikkelen. Zij stuurden de beste plannen in voor de SBIR oproep Voedselzekerheid in Sub-Sahara Afrika.

De kleine, vooral start-up-ondernemers krijgen hiervoor 9 maanden de tijd en een budget van maximaal € 150.000 per ondernemer. De ministeries van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stellen hiervoor in totaal een bijdrage van € 2,77 miljoen beschikbaar. Deze SBIR moet voor Sub-Sahara Afrika een aantoonbaar hogere opbrengst in de keten opleveren of beter toegankelijk, betaalbaarder en gezonder voedsel, ook voor de armste consumenten.

De 6 winnende bedrijven

  • Cambisol: Ecosystem Kickstarter, een uitvouwbaar, biologisch afbreekbaar ontwerp voor Oeganda dat water vasthoudt, zaden beschermt bij ontkieming en bijdraagt aan herstel van beschadigde ecosysteem.
  • COIN22: Blockchain Innovation-wallet is een digital platform voor diverse landen in Sub-Sahara Afrika dat boeren toegang geeft tot hoog kwalitatieve landbouwproducten, financiering en training en advies.
  • MetaMeta Research: Bio-based Rodent Control Product, een milieuvriendelijk middel tegen knaagdieren in Ethiopië om voedselgewassen te beschermen.
  • VanderSat: aMaizing, een droogte cq. overstromingsverzekering voor maïsboeren in Kenia gebaseerd op satellietdata.
  • Satelligence: Geodata bindt de strijd aan met de legerworm, dit project gebruikt satellietdata om de schade en verspreiding van dit insect te voorspellen zodat boeren tijdig passende maatregelen kunnen nemen en oogstverliezen kunnen beperken.
  • Waterwatch Projects: Crop Disease Alert and Tracking solution detecteert gewasziekten op basis van weerdata, satellietbeelden en foto’s gemaakt door boeren ter plaatse in Kenia.

Selectieproces

In totaal zijn in mei 2018 46 voorstellen ingediend. Een onafhankelijke commissie van deskundigen selecteerde op basis van 3 criteria de beste 20 plannen. Na een haalbaarheidsonderzoek heeft dat medio maart 2019 geleid tot verder onderzoek en ontwikkeling van de 20 innovaties. De commissie selecteerde hieruit de 6 beste plannen. De criteria op basis waarvan de keuze tot stand is gekomen zijn: impact op de voedselzekerheid in Sub-Sahara Afrika, innovatie, kwaliteit van het project en economisch perspectief. Ook is gekeken naar de samenwerking met lokale partners in Sub-Sahara Afrika en het betrekken van vrouwen bij de innovatie.
Lees meer over de SBIR oproep Voedselzekerheid Sub-Sahara.

SBIR

Met het programma Small Business Innovation Research (SBIR) daagt de overheid ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de SBIR oproepen uit.
Lees meer over de SBIR-regeling.