Expo Carne y Lácteos Monterrey

Op woensdag 27 februari hebben de landbouwraad en de landbouw assistent de Expo Carnes y Lácteos in Monterrey bezocht. Op basis van de internetpagina en gevoerde gesprekken hadden we de indruk gekregen dat deze tweejaarlijkse beurs interessant zou kunnen zijn om, na de opening van de Mexicaanse markt voor onder andere Nederlands varkensvlees, pluimveevlees en kalfsvlees (hopelijk allen in 2019), een eventueel Holland paviljoen op te zetten tijdens de volgende editie.

Onze vermoedens bleken te kloppen. Als we voor deze sector een Holland paviljoen willen gaan organiseren, dan lijkt dit dé meest geschikte beurs. De driedaagse beurs werd op de eerste dag geopend door de gouverneur van Nuevo Leon en de Mexicaanse minister van landbouw, en wordt goed bezocht. De beurs neemt in populariteit toe (in 2017 18000 m2, in 2019 21000 m2). De duidelijk aanwezige Braziliaanse en Spaanse paviljoens namen voor het eerst deel, en er werd zeer positief gereageerd door de organisatie (Consejo de la Carne) over onze interesse voor het organiseren van het Holland paviljoen.

Landbouwraad Jean Rummenie bij de stand van het Nederlandse bedrijf Partners Network

Er zijn meer internationale paviljoens (o.a. Verenigde Staten, Canada, Australië) en er is een groot aantal (inter)nationale deelnemers. Volgens de beursorganisatie wordt de beurs bezocht door decisionmakers en vindt er veel business plaats. De beurs is voornamelijk georiënteerd op vlees(producten) en technologie voor de verwerking en verpakking er van. Zuivel is in mindere mate (nauwelijks) aanwezig.