Bite Sized: Britse Supermarkten

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat. Met in deze editie de Britse supermarkten in het nieuws.

Bite-sized

Waitrose, Co-op, Aldi en Morrisons scoren goed in Back British Farming-test

Vakblad Farmers Weekly voerde een Back British Farming-test uit: wat mag de consument bij no deal verwachten van de acht grootste supermarktketens in het VK als het gaat om de inkoop van vlees, kaas en eieren uit eigen land? Het resultaat: een pluim voor de bemoedigende woorden van Waitrose, Co-op, Morrisons en Aldi, die allemaal al op 100 procent zitten voor alle of de meeste van de genoemde productgroepen. Lidl, Sainsbury’s en Tesco zijn ondanks een goede track record volgens Farmers Weekly te ambigu naar de toekomst toe. Asda krijgt een draai om de oren omdat het in het geheel niet gereageerd heeft.

https://www.fwi.co.uk/business/which-retailers-will-back-british-farming-in-no-deal-brexit

Britse supermarket-‘waakhond’ roept Co-op op het matje

Co-op heeft de Groceries Supply Code of Practice geschonden en heeft daarom de Groceries Code Adjudicator op z’n dak gekregen. Het bedrijf heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan het unilateraal wijzigen van overeenkomsten en het te laat notificeren van opzeggingen aan leveranciers. Fundamenteler nog is de vaststelling dat kennis en vaardigheden van medewerkers en de werking van IT-systemen niet ondersteunend zijn aan het werken volgens de Code. Co-op heeft vier weken de tijd om met een implementatieplan voor de gedane aanbevelingen te komen.

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/788474/GCA_report_of_investigation_into_Co-operative_Group_Limited.pdf

Ook Nederlandse bedrijven die direct leveren aan de 10 grootste Britse supermarkten in het VK kunnen een beroep doen op de Groceries Code Adjudicator. Goede kennis over de Groceries Supply Code of Practice kan leveranciers helpen bij hun onderhandelingen met de supermarkten. Training over the Groceries Supply Code of Practice is beschikbaar via verschillende kanalen.

Laatste poging Sainsbury’s en Asda voor fusie

Om de zorgen van de Competitions and Markets Authority (CMA) over een voorgenomen fusie van Sainsbury’s en Asda weg te nemen hebben de supermarktketens voorgesteld om gezamenlijk 150 winkels af te stoten. Dit voorstel komt nadat de CMA had geconcludeerd dat het samengaan kan leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en minder keuze voor de consument. Op 30 april zal de CMA een definitief besluit nemen over de fusie. Vakbond GMB heeft al kritiek geuit op het voorstel van Sainsbury’s en Asda en roept werknemers op om een petitie tegen de fusie te ondertekenen.

https://www.fpcfreshtalkdaily.co.uk/single-post/2019/04/02/Last-ditch-attempt-to-get-Asda-and-Sainsbury%E2%80%99s-deal-passed

Lidl lanceert ‘To Good To Waste’ groente- en fruitdozen

Om verspilling van groente en fruit in haar winkels tegen te gaan heeft Lidl besloten om licht beschadigde of verkleurde groente en fruit voor maar £1,50 te verkopen in dozen van 5 kilo. Na een proef in 122 winkels, waarin meer dan 50,000 dozen zijn verkocht, zullen de To Good To Waste-dozen in alle winkels in Engeland, Schotland en Wales worden uitgerold.  Alle dozen die niet worden verkocht zullen worden gedoneerd aan voedselbanken via het Feed it Back netwerk van Lidl.

https://www.farminguk.com/news/-Too-good-to-waste-Lidl-launches-5kg-damaged-fruit-and-veg-box_51656.html

Geen plastic verpakkingen om groente & fruit in Tesco en Marks & Spencer

Tesco heeft een maandlange proefperiode aangekondigd waarin de supermarktketen alle plastic verpakkingen zal verwijderen van 45 verschillende groente- en fruitproducten. Ook Marks & Spencer probeert het gebruik van plastic terug te dringen door 90 groente- en fruitproducten los (zonder plastic verpakking) te verkopen.

https://www.farminguk.com/news/Fruit-and-veg-drop-plastic-packaging-in-Tesco-trial_51624.html