Spanje: Spaanse wijnproductie meest getroffen door klimaatverandering

Extremere temperaturen, droogte of watertekort zijn slechts enkele van de gevolgen die experts de komende jaren associëren met klimaatverandering, en welke alle van invloed kunnen zijn op de wijnproductie en -kwaliteit.

Een onderzoek waaraan wetenschappers van de Universidad Politécnica van Madrid hebben deelgenomen, analyseert de mate waarin deze gevolgen van invloed zijn op de wijnproductie van het Iberisch schiereiland.

"De gevolgen van de klimaatverandering zijn een feit en kunnen niet alleen in het Middellandse Zeegebied maar ook wereldwijd de wijnproductie in gevaar brengen", zegt David Santillán, Weg- en Waterbouwkundige op de Polytechnische Universiteit in Madrid en tevens één van de auteurs van het onderzoek.

Het onderzoek geeft aan dat de aanpassingsinspanningen voor het succesvol aanpakken van klimaatverandering in verhouding moeten staan tot de gevolgen hiervan op de wijnproductie in de verschillende regio’s.

"Helaas tonen de projectiemodellen tot 2099 aan dat er een evolutie zal plaatsvinden naar matige maar ongunstigere klimatologische omstandigheden in alle productieregio's en dat het Iberisch schiereiland een van de meest aangetaste regio’s zal zijn".

In het specifieke geval van Europa voorspellen de onderzoekers dat de Huglin-index (indicator die de thermische geschiktheid voor de wijnproductie in een bepaalde regio meet) weinig wijzigingen zal vertonen, hoewel het Iberisch schiereiland een van de zwaarst getroffen regio's zal zijn. "Aanpassingsinspanningen zullen groter moeten zijn in het noorden van het schiereiland, in de Franse wijnregio en in de meer afgelegen gebieden van Noord-Europa", zegt Santillán.

Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is de Cool Night Index, die de minimale nachttemperatuur tijdens de rijping meet en informatie verschaft over de kwaliteit (aroma en kleur) van de wijn. "De cijfers van deze Cool Night Index tonen aan dat de Europese productie niet sterk zal worden beïnvloed, hoewel de grootste veranderingen op het Iberisch schiereiland zullen worden waargenomen, meer in het bijzonder aan de zuidkust, waar de aanpassingsinspanningen groter zullen zijn".

Ten slotte gaan de onderzoekers in op de veranderingen in het droogteniveau. Nogmaals, hoewel de omstandigheden niet ongunstig zullen zijn voor de wijnbouw in de regio, zal de wijnproductie op het Iberisch schiereiland meer aanpassingsproblemen ondergaan dan andere Europese regio's. "Spanje zal haar irrigatie gebieden moeten uitbreiden als zij lichte vermindering van de aroma en kleur van de wijnen die geproduceerd worden in de centrale en zuidelijke delen van het schiereiland wil vermijden."

Het onderzoek, waaraan ook onderzoekers van de Universiteit van Tours (Frankrijk) hebben meegewerkt, benadrukt het belang van het analyseren van de impact van klimaatverandering voor de wijnproductie, maar benadrukt vooral de noodzaak om gezamenlijke acties in de verschillende producerende regio's te ontwikkelen, zodat de veranderingen geen invloed hebben op de wereldeconomie.

De wetenschappers concluderen dat de druiven- en wijnproductie de samenleving belangrijke economische, sociale en ecologische voordelen biedt: “Het gaat niet alleen om persoonlijk genot maar ook om het vergroten van de bijdrage die de productie levert aan onder andere plattelandsontwikkeling, het creëren van werkgelegenheid en het toerisme ".

Bron: financialfood.es