Koudijs gaat in nieuwe fabriek in Ghana zelf mengvoer produceren

Met de bouw van een nieuwe mengvoerfabriek voor pluimvee- en visvoer nabij Accra in Ghana, goed voor een jaarproductie van 90.000 ton, wil Koudijs Africa haar positie in Ghana én de lokale economie versterken. Koudijs Animal Nutrition uit Ede is al tientallen jaren als exporteur van diervoeding actief in Ghana en Oost-Afrika. In Zuid-Afrika heeft het bedrijf inmiddels vier mengvoerfabrieken.

Joost Belt
©Koudijs
Joost Belt

Joost Belt, group director marketing and communication van moederbedrijf Royal De Heus, ziet grote kansen in Ghana. “De bevolking van het land groeit, net als het besteedbaar inkomen. De behoefte aan eiwitten is groot. Ghana heeft een lange kust en een groot meer, Lake Volta. De visconsumptie is hoog, met 24 kilo per inwoner per jaar, gevolgd door pluimvee met 7 kilo per jaar. Voor het pluimvee is jaarlijks 450.000 ton voedsel nodig, voor vis 80.000 ton. Wij exporteren nu vooral  concentraat en premixen, maar willen meer lokaal kippenvoer gaan produceren en daar ook lokale grondstoffen aan toevoegen. Het gaat dan om tapioca (een zetmeelbron), sorghum (als alternatief voor mais als zetmee bron) en witte en gele mais. Daarnaast gebruiken we reststromen van de lokale visindustrie.”

Kennis overdragen

Koudijs produceert en distribueert niet alleen pluimveevoer, maar ondersteunt pluimveehouders in brede zin om de productiviteit te verhogen. “Daarbij gaat het om zaken als stalklimaat, beschikbaarheid van drinkwater, dierverzorging en management van de boerderij. We dragen zodoende ook onze kennis over. Wij dragen bij aan de professionalisering van de agrarische sector.”

©Koudijs
vlnr De ambassadeur van Nederland in Ghana Ron Striker, de Ghanese minister van Landbouw Dr Nurah Gyiele, minister van LNV Carola Schouten en de CEO van Koninkl. De Heus, Koen de Heus

Doordat de productiviteit stijgt, groeit ook de welvaart van de boeren. “Het besteedbare inkomen stijgt en daar profiteert dan ook de kring rond de boeren van. De bouw van de mengvoerfabriek verstrekt dat effect in die regio. Daarbij is het van belang dat we al tientallen jaren actief zijn in Ghana, de markt kennen, een distributienetwerk hebben. Zo’n investering doe je voor de lange termijn. Dan is het ook prettig dat Ghana politiek een stabiel land is”, aldus Belt.

Minister plant boom

De start van de bouw van de nieuwe mengvoerfabriek werd bijgewoond door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening. Ook de Ghanese minister van Staat  dr. Nurah Gyiele en de Nederlandse ambassadeur in Ghana Ron Strikker waren hierbij aanwezig. Schouten en Gyiele namen deel aan de startceremonie door het planten van een boom.

De nieuwe mengvoerfabriek wordt begin 2020 geopend en zal aan enkele honderden lokale mensen werkgelegenheid bieden, akkerbouwers en andere toeleveranciers meegerekend.