Spanje: Spaanse vissersvloot brengt zeekomkommers op Aziatische markt

Arvi, de grootste Spaanse en Europese visserscoöperatie, heeft de resultaten gepresenteerd van een project dat gericht is op de duurzame productie en handel van de zogenaamde zeekomkommer. Deze vissoort werd tot nu toe door de Spaanse vissers weggegooid, maar is zeer gevraagd op de Aziatische markten.

Spanje: Spaanse vissersvloot brengt zeekomkommers op Aziatisch markt

De Josmar-groep en Rederij Eirepesca hebben hun krachten gebundeld met Arvi (de coöperatie van rederijen in de haven van Vigo) bij het uitvoeren van dit project, genaamd "Holoplus", dat in 2016 van start ging en in december vorig jaar werd afgerond.

Het project heeft verschillende activiteiten zowel aan boord als aan land ontwikkeld. Zo werd er met name op een schip van de rederij gewerkt aan het op twee manieren standaardiseren van de verwerking aan boord: geheel bevroren of gestript en bevroren zeekomkommers.

Aan land is een drooginstallatie ontworpen speciaal voor de zeekomkommers die gevangen zijn door vissersboten. Men is erin geslaagd het kook-, droog, en pekelproces te standaardiseren en zo tegemoet te komen aan de basiskwaliteitseisen voor de invoer van het product op de Aziatische markt.

Voor Arvi betekent het project Holoplus naast bovenstaande prestaties tevens een oplossing voor de vangst van een vissoort die momenteel wordt weggegooid of niet optimaal wordt benut, en wel door middel van het creëren van een nieuwe marktkans met goede toekomstperspectieven.

Bron: Alimarket

Zie ook