Verenigd Koninkrijk: aan de vooravond van een nieuwe agrarische revolutie?

Het Verenigd Koninkrijk staat aan de vooravond van een nieuwe agrarische revolutie, stelt de Britse landbouwminister. Volgens de minister zouden nieuwe technologische ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, big data, drones, automatisch leren en robotica het land kunnen veranderen in een belangrijke voedselproducent en ook bijdragen aan een gezondere economie en een beter milieu.

Drone farming

De Britse regering wil dat het nieuwe nationale landbouwbeleid gaat bijdragen aan productiviteitsgroei. De regering wil het met de nieuwe landbouwwet mogelijk maken boeren te subsidiëren voor het verbeteren van de productiviteit.  

De sector timmert aan de weg. Zo wordt er geïnvesteerd in een startup die grote tractoren wil vervangen met kleine robots. De Small Robot Company heeft via een online crowdfunding campagne 1 miljoen pond opgehaald bij meer dan 1000 investeerders.

In Suffolk is 15 miljoen pond geïnvesteerd in een nieuw kascomplex van 6 hectare. Door toepassing van de laatste innovaties in de tomatenteelt wordt ingezet op een 20 procent lager energieverbruik en een opbrengstverhoging tot aan 35 procent. 

De overheid moedigt landbouwinnovatie aan. Een voorbeeld van publiek-private samenwerking is het nieuwe Ceres Agritech Knowledge Exchange Partnership dat expertise van universiteiten, landbouw onderzoekscentra en commerciële partners samenbrengt, met een focus op robotica, digitalisering, veredeling en milieuvriendelijke gewasbescherming.

De University of Lincoln opent in samenwerking met andere universiteiten een nieuw doctoraal trainingscentrum voor agri-food robotica. De universiteit heeft hiervoor 6,6 miljoen pond van de overheid ontvangen.

Een ander voorbeeld van publiek-private samenwerking is het Agrimetrics centrum. Agrimetrics werkt samen met bedrijven als Microsoft en Airbus om big data en satellietgegevens te gebruiken voor nieuwe toepassingen in de landbouwsector.

Alles overziend, bieden deze nieuwe ontwikkelingen ook een potentiële rol voor Nederlandse technologie, kennis en diensten in de veranderingen die het VK in de landbouw voor ogen heeft.