Spaanse bedrijven meest pessimistisch over gevolgen van Brexit

Uit een enquête van de Zwitserse bank UBS die in december vorig jaar is uitgevoerd onder 600 ondernemingen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje blijkt dat Spaanse ondernemers het meest pessimistisch zijn als het gaat om het inschatten van de gevolgen van de Brexit. Het gebrek aan vooruitgang tijdens de Brexitonderhandelingen versterkt dit gevoel van pessimisme.

Brexit 7 feb

41% van de bedrijven uit Spanje is van mening dat de Brexit een "negatieve invloed" zal hebben op hun bedrijf; 10% meer dan naar voren kwam uit een vergelijkbare enquête in augustus 2018. In Italië gaf 32% van de bedrijven aan het eens te zijn met deze negatieve prognose en in Duitsland was dit 31% en in Frankrijk 25%.

"De zorgen over de Brexit zijn in de hele regio toegenomen, waaronder Spanje en Duitsland waar het gevoel aan het eind van het jaar was versterkt", zegt Anna Titareva, econoom bij UBS. De toename van deze angst kan te wijten zijn aan het feit dat de datum van uittreding steeds dichterbij komt, terwijl er nog geen scheidingsakkoord is.

Het logische gevolg van deze bezorgdheid is dat Spaanse bedrijven ook het meest bereid zijn om hun investeringsplannen aan te passen op basis van de resultaten van de Brexit; 24% is bereid dit doen, vergeleken met 21% in Italië en Frankrijk en 20% in Duitsland.

Temor Brexit 7 feb

Wellicht is een van de redenen voor de terughoudende mening van de Spaanse bedrijven, hun huidige grote investeringen in het Verenigd Koninkrijk ter waarde van ongeveer €60.000 mln..

Uit dezelfde enquête blijkt dat 75% van de Spaanse bedrijven met belangen in het Verenigd Koninkrijk van plan is om een ​​deel van hun activiteiten te verplaatsen.

Bron: Expansión

Zie ook