BTW tarief omhoog voor nectaren in Polen

Vanaf 2020 wil het Pools ministerie van financiën een nieuw BTW tarief vastleggen voor dranken met tenminste 20% fruit- of groentensap erin.

Polen

Het huidige tarief van 5% wordt verhoogd tot 23%, het maximale BTW tarief in Polen. Het BTW tarief voor dranken met 100% sap erin blijft onveranderd. Hoewel de verandering niet primair gericht is op extra belastinginkomst (doel is de vereenvoudiging van het BTW matrix dat op dit moment als zeer gecompliceerd gezien wordt), betekent het in de praktijk een flinke prijsverandering voor nectaren en vruchtdranken  in Polen.

Non alcoholic beverages in Poland
Beeld: ©KZGPOiW

Op dit moment zijn sappen en nectaren op water na, het de meest gedronken dranken in Polen, gevolgd door zoete frisdranken. Als gevolg van de prijsgevoeligheid van de Poolse consument, kan de BTW verhoging ertoe leiden dat Polen meer dranken zullen drinken die helemaal geen sap bevatten of juist meer (fris)dranken met minder dan 20% vruchtensap. De prijsverhoging van 18% (conform schattingen is dit gemiddeld 1pln-0,25eur per 1l drank) zal snel worden doorberekend in de markt.

Het ministerie legt uit dat de verandering ten doel heeft Poolse consumenten vaker voor gezonde sappen (bestaande uit 100% vruchtensap) te laten kiezen i.p.v. frisdranken. Gezien de prijs voor dranken bestaande uit 100% sap onveranderd (en relatief hoog) blijft, verwacht men dat de sap consumptie op hetzelfde niveau blijft. Alleen de prijs van dranken met minder dan 100% sap zal omhoog gaan. Conform diverse consumentenonderzoeken blijkt dat Poolse consumenten voor sappen kiezen om gezondheidsredenen en nectaren of dranken eerder voor smaak en plezier. Het blijkt dus dat deze twee soorten dranken vanwege andere redenen gekocht worden.

In Polen bedraag de sap gehalte in vruchtendrank gemiddeld ca. 20%, waarmee Poolse vruchtendranken meer sap bevatten dan het EU gemiddelde. De Europese ‘norm’ is 10%. Nadat de BTW voor vruchtendranken omhoog zal gaan, zullen sommige producenten o.a. door de prijsgevoeligheid van de Poolse consument de prijs op hetzelfde niveau willen houden, wat in de praktijk zal betekenen dat de sap gehaltes in vruchtendranken gereduceerd zullen worden en deze te vervangen voor goedkopere ingrediënten.

demand decrease in fruit for industry
Beeld: ©KZGPOiW
Inschatting vermindering vraag naar groenten en fruit door de verwerkingsindustrie na het invoeren van het nieuwe BTW tarief voor nectaren in Polen

De Poolse Nationale Vereniging van Groenten en Fruit Producenten is ontstemd over het voornemen. Polen is de grootste appelproducent van Europa, tevens een grote producent van zwarte bessen, kersen en appelbessen. Deze vruchten worden vaak gebruikt voor de productie van sap concentraten. Een BTW verhoging zal leiden tot een forse vraagvermindering van concentraten. Met de lage fruitprijzen van afgelopen jaar, regelmatige productieoverschotten van fruit vertalen zich in lage inkoopprijzen en zet de rentabiliteit van verschillende producten sterk onder druk (o.a. zwarte bessen, kersen of appelbessen, welke vrijwel niet als 100% sap worden verkocht: zonder toevoeging van water en suiker zijn deze sappen te zuur en daarmee ondrinkbaar voor de consument).

Bronnen: Portal Spożywczy, Warsaw Enterprice Institute, KUPS, KZGPOiW