Kringlooplandbouw krijgt voor de zomer uitwerking

Landbouwminister Schouten komt in mei met een verdere uitwerking van de introductie van kringlooplandbouw in de land- en tuinbouw. De minister streeft ernaar om per sector de plannen uit te werken. Dat zei ze tijdens de internationale landbouwmanifestatie Grüne Woche in Berlijn.

Beeld: ©Minlnv
Landbouwminister Schouten met de Duitse landbouwminister Julia Klöckner tijdens de opening van het Holland Paviljoen op de Grüne Woche 2019

De Nederlandse visie op kringlooplandbouw wordt ook door de minister uitgedragen tijdens de Grüne Woche in Berlijn. Het visiedocument is in verschillende talen uitgebracht en ook de landbouwraden zetten de visie uit in hun netwerk. Schouten gaf daarbij aan dat andere landen ook niet stilzitten. Tijdens haar bezoek aan Colombia eind vorig jaar was ook kringlooplandbouw een gespreksthema. Toen bleek dat Colombia zelf ook plannen ontwikkelde.

Groenpact

Nederland beschikt over kennis, kunde en mogelijkheden om de kringlooplandbouw verder te ontwikkelen. In dit verband noemde de minister ook het deze week afgesloten Groenpact 2e fase waarin het groenonderwijs gaat werken aan arbeidsmarktontwikkeling, onderwijsvernieuwing en praktijkinnovatie binnen bedrijven, waarbij kringlooplandbouw één van de thema’s is.

Hoe de verdere uitwerking van kringlooplandbouw gestalte zal krijgen, moet voor de zomer duidelijk worden. De minister noemt dit een concretiseringsslag. Het CBS en Wageningen UR hebben in het kader hiervan denkrichtingen opgesteld voor het sluiten van voer-mestkringlopen op wereld-, Europese en nationale schaal. De onderzoeksorganisaties schetsen de gevolgen van deze scenario’s voor de Nederlandse import- en exportstromen. Zo geldt voor een kringloop op een wereldschaal dat met mestexport de mineralenbalans binnen de huidige normen kan blijven. De landbouwsector kan dan de huidige productie, toegevoegde waarde en exportpresentaties blijven realiseren.