Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research (WUR) en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie heet Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van WUR. Op 14 januari 2019 zijn de benodigde documenten in Wageningen ondertekend.

Fusie
De getekende fusiedocumenten worden overhandigd, vlnr Rob van Lint (NVWA), Louise O. Fresco (WUR) & Rens Buchwaldt (WUR).

Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen. Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot.

Steunpilaar

Wageningen Food Safety Research is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR tevens als nationaal en Europees referentielaboratorium. Europees gezien betreft dat het meten van groeihormonen in dierlijke producten en van giftige plantstoffen en schimmelgiffen.

Internationaal

Internationaal gezien is het RIKILT ook actief met het geven van trainingen en het opstellen van kwaliteitscriteria voor voedselveiligheid en de controles daarop. Dat gebeurt in toenemende mate in Azië.