Eiwittransitie biedt opportuniteiten voor Vlaanderen

Vlaams Minister van Economie en Innovatie liet een studie uitvoeren in verband met het potentieel voor Vlaanderen inzake de eiwittransitie. Hieruit is gebleken dat er op dit terrein wel degelijk kansen liggen voor het bedrijfsleven. Wij waren bij de presentatie van de resultaten die uit de studie naar voor kwamen en brengen hierbij verslag uit.

Eiwittransitie dringt zich op vanuit verschillende oogpunten, zijnde dierenwelzijn, milieu-impact en gezondheidsoverwegingen (al dan niet terecht). Vleesvervangers staan de laatste jaren vaker op het menu, zowel bij vegetariërs als flexitariërs. Multinationals hebben deze trend al langer gesignaleerd en zoeken actief naar alternatieven. De Vlaamse industrie lijkt echter iets later in actie te schieten in vergelijking met de buurlanden, waaronder Nederland. Toch liggen er volop mogelijkheden in de verkoop van plantaardige vleesalternatieven. Denk maar aan het verhogen van het aandeel plantaardige eiwitten in vleesproducten (de zogenaamde hybride voedingswaren) waardoor er kwalitatief nog steeds een sterk product op tafel komt te liggen.

In Vlaanderen lopen binnen de landbouwsector reeds kleinschalige projecten om nieuwe gewassen, zoals soja en lupine, te telen. Deze teelten zijn echter nog niet voldoende rendabel en moeten zich nog verder ontwikkelen, waarbij afzetzekerheid (verwerking) een belangrijke factor is.

Uit het onderzoek kwam naar voor dat de consument op zoek is naar nutritioneel, sensorisch en ecologisch verantwoorde producten. Dit zullen voorwaarden zijn waaraan de producenten en retailers zullen moeten voldoen bij het aanbieden van eiwitvervangende producten.

Het studieteam beveelt de sector aan om de krachten te bundelen en de dialoog tussen onderzoeksinstellingen, overheden, ngo’s en bedrijfsleven te bundelen in een overleg- en netwerkplatform om zo kennis uit te wisselen, projecten te initiëren, financieringsmogelijkheden te onderzoeken en de sector te promoten. Verder wordt aanbevolen om de keten optimaler te organiseren (van teelt tot verwerking).

Het rapport is beschikbaar op www.vlaio.be/eiwit-transitie-vlaanderen

Zie ook het nieuwsbericht over plantaardige en alternatieve eiwitbronnen: 'Zetten we morgen onze tanden in hybridevlees en krekelchips?' (bron: Fevia; 6 februari 2019).

Beeld: Pixabay