Eerste trainingscentrum voor zilte landbouw in Bangladesh

Saline Farming, Lal Teer Seed Ltd. en ICCO zetten samen een trainingscentrum op in de buurt van Bagerhat, Bangladesh. Dit trainingscentrum wordt gebruikt om gewassen te testen op zouttolerantie en om landbouwtechnieken te tonen en te ontwikkelen. 5.000 lokale boeren worden er getraind om zouttolerante gewassen te gaan telen en zo hun opbrengsten fors te verhogen.

Arjen de Vos

In de enorme rivierdelta aan de noordkant van de Golf van Bengalen is verzilting een groot probleem. Hierdoor zijn de opbrengsten van de teelten laag en op den duur dreigen miljoenen mensen weg te trekken. “We hebben in Bangladesh eerst een kleine proef gedaan met vijf boeren die zouttolerante wortels teelden”, vertelt dr. Arjen de Vos, directeur operations bij Saline Farming. “De resultaten waren zo goed dat we dit nu flink gaan opschalen.”

The Salt Solution

De Nederlandse interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking ICCO heeft de lead in het project, The Salt Solution gedoopt. Dit is een consortiumproject, gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij, en geïmplementeerd door ICCO, Salt Farm Texel (SFT) en lokale ontwikkelingsorganisaties Community Development Centre (CODEC). Saline Farming, de naam waaronder onderzoekcentrum Salt Farm Texel nu opereert, kan zo haar kennis en expertise op het gebied van zouttolerante teelten inzetten.

Abdul Aziz deed mee aan de succesvolle proef met zouttolerante wortelteelt

Lal Teer Seed

Dat doet Saline Farming samen met Lal Teer Seed, het grootste zaadbedrijf in de privésector in Bangladesh. De Vos: “Dit bedrijf is op verschillende plekken in de delta al bezig met het telen van zouttolerante gewassen, met name pompoenachtige zomergewassen. Wij hebben ervaring met onder meer aardappelen, wortels, bloemkool en koolrabi. Zo vullen we elkaar goed aan. Het voordeel van het trainingscentrum is dat het ook als testlocatie kan dienen voor meerdere gewassen en rassen zonder dat de boeren zelf direct worden getroffen als sommige teelten niet lukken.”

Oprekken teeltseizoen

Op het trainingscentrum worden lokale boeren ook vertrouwd gemaakt met onder meer druppelirrigatie, verschillende bemestingstechnieken en het oprekken van het teeltseizoen. “Nu zaaien en oogsten boeren ongeveer allemaal tegelijk, terwijl je sommige gewassen ook veel later in het seizoen kan zaaien en oogsten. Dan heb je een gelijkmatiger opbrengst door het seizoen heen en spreid je het aanbod. Dat is beter voor de prijsvorming van de producten want die wordt dan ook gelijkmatiger. Dat vergt wel een omslag in het denken bij de boeren”, legt De Vos uit.

Nemen van grondmonsters

Mijlpaal

Voor Saline Farming is de realisatie van dit trainingscentrum een belangrijke eerste mijlpaal. Doelstelling van het bedrijf is om binnen tien jaar vijf trainingscentra te openen, één op elk continent. Zo kan de kennis over zilte landbouw voor iedereen beschikbaar zijn, gericht op de geografische omstandigheden, met als doel de opbrengsten te verbeteren. De Vos: “De noodzaak hiervoor is heel groot. Wereldwijd is 62 miljoen hectare van de geïrrigeerde landbouwgrond al aangetast door zout. Elke dag komt hier 2.000 hectare bij, vooral in landen waar al een voedseltekort is. Uit onderzoek blijkt dat in de delta in Bangladesh 27 miljoen mensen tot het jaar 2050 moeten migreren als er niets gebeurt. Daarom moeten we nu maatregelen nemen.”

Saline Farming heeft al een succesvol project met zilte aardappelteelt in Pakistan gedaan. Afgelopen jaar werd samen met onderzoeks- en adviesbureau’s Delphy en Nectaerra een haalbaarheidsstudie voor zilte wortelteelt in Kenia afgerond. Bij een proef ging daar de opbrengst met liefst 94% omhoog.

En binnenkort gaat het bedrijf trainingen geven op een universiteit in Egypte. Daar is een woestijngebied ingericht voor landbouw, maar blijkt het water uit de honderden waterputten brak te zijn.