Meer over Britse fytosanitaire voorschriften voor handel in een no deal-scenario

In oktober jl. publiceerde de Britse regering een reeks notities, voor burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen, waaronder op fytosanitair gebied, als er geen akkoord over Brexit komt, het no deal-scenario.

Agri-London heeft eerder hierover gepubliceerd in dit bericht.

Op 19 december jl. heeft de regering in dit document meer details bekendgemaakt over de fytosanitaire vereisten voor de Britse import en export in het geval van een no deal-scenario. 

Na het uittreden uit de EU zal voor planten en plantaardige producten waarvoor thans een EU-plantenpaspoort nodig is een fytosanitair certificaat worden vereist.

Planten en plantaardige producten met een herkomst uit de EU zullen niet aan de grens worden gestopt. De Britse autoriteiten zullen de documenten en identiteit op afstand controleren. Het is een virtuele check op basis van de documenten die bij de pre-notificatie zijn gebruikt.

Voor planten en plantaardige producten afkomstig uit de derde landen die het VK via de EU binnenkomen gaan in een no deal-scenario in het VK dezelfde fytosanitaire regels gelden als voor producten afkomstig uit derde landen. Het document beschrijft de gevolgen hiervan in meer detail.

Bron: https://www.gov.uk/guidance/importing-and-exporting-plants-and-plant-products-if-theres-no-withdrawal-deal