Nedap met Chinese bedrijven in big data

Nedap livestockmanagement uit Groenlo gaat intensief samenwerken met de Chinese varkensproducent Yangxiang en het Chinese IT-bedrijf Yingzi. Doel is om in de varkenshouderij diensten en toepassingen te creëren op basis van data.

Beeld: ©Nedap
Ondertekening overeenkomst tussen Nedap en Yangxing.

“Het gaat concreet om twee gebieden: we leggen de voeropname en de groei vast van vleesvarkens en ontwikkelen een tool om dat steeds efficiënter te doen. En bij dragende zeugen doen we in feite hetzelfde: ook daar leggen we de voeropname en de resultaten vast om de resultaten te verbeteren”, legt strategic business-developer Gerard Weijers van Nedap uit.

De samenwerking werd op de recente Eurotier in Hannover beklonken. Nedap en Yangxing werken al bijna drie jaar samen. Het Chinese bedrijf is van oorsprong een mengvoederfabriek, die zich is gaan toeleggen op de varkenshouderij. Nedap leverde aan het bedrijf al enkele jaren diermanagementsystemen. Yangxing ging in 2017 een samenwerking aan met het Chinese IT-bedrijf Yingzi om de vergaarde data van de varkenshouderij beter te kunnen gaan interpreteren en toe te passen.

Efficiëntie verbeteren

Door de driehoekssamenwerking wordt het individuele diermanagement en de monitoring nog verder versterkt en verfijnd. Dat geldt voor de hele keten van voeding, groei, gezondheid en vruchtbaarheid. “Nedap is al zo’n tien jaar actief in China en nu kunnen we onze varkensproductiemethode verder doorontwikkelen in een markt die steeds meer professionaliseert en waar de efficiëntie nog flink kan verbeteren”, aldus Weijers. De samenwerking is niet exclusief. Dat betekent dat de resultaten op diermanagementgebied ook voor andere varkensproducenten beschikbaar komen.

De huidige crisis in de Chinese varkenshouderij door de flink uitdijende Afrikaanse varkenspest (AVP) is volgens Weijers ‘vervelend’ maar zal uiteindelijk positief uitwerken, zo verwacht hij. “Door de AVP zal de structuur van de varkenssector in China verbeteren en zal er meer aandacht komen voor biosecurity. Daar wordt de sector uiteindelijk sterker van.”