Bio-vakbeurs Nordic Organic Food Fair en Natural Products Scandinavia

Wederom vonden dit jaar op 14 en 15 november de Nordic Organic Food Fair en de Natural Products Scandinavia beurs plaats. Op deze beurzen konden producenten en leveranciers van natuurlijke en biologische producten in contact komen met distributeurs en retailers in Scandinavië. Tevens werd er voorafgaand een netwerkbijeenkomst georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Kopenhagen.

NOFF1

In de beurshal waren veel producenten van uiteenlopende biologische en natuurlijke producten te vinden. Met natuurlijke producten worden vooral de duurzamere en groene alternatieven voor de conventionele producten bedoeld. Veel exposanten waren gegroepeerd per land, zo ook meer dan 30 Nederlandse bedrijven in het ‘Dutch Pavillion’. Op het oranje tapijt was onder meer biologische pindakaas, veganistische yoghurt, groente en fruit, bier en sterke drank te proeven, gemaakt door nieuwe start-ups en bedrijven met al jarenlange ervaring.

Veel van de exposanten gaven aan al meerdere jaren te komen naar deze drukbezochte beurs in het zuiden van Zweden, die gezien wordt als dé kans om kennis te maken met de Scandinavische markt en nieuwe klanten te ontmoeten.

Er waren in totaal meer dan 500 exposanten uit 66 verschillende landen vertegenwoordigd met biologische, vegetarische, veganistische en raw-food producten. De beursen waren uitdrukkelijk bedoeld voor professionele bezoekers. Tussen de dikgepakte stands waren enkele ‘theaters’ geplaatst waar lezingen werden gegeven over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld marketing of kon er een demonstratie van natuurlijke make-up producten worden bijgewoond. Wat velen opviel in vergelijking met voorgaande jaren was de groeiende trend naar veganistische producten. Ter afsluiting van de beurs werden prijzen uitgedeeld aan een aantal ondernemingen die als beste van het jaar zijn verkozen door de bezoekers. Gedurende de twee dagen trok de beurs in totaal meer dan 4.000 bezoekers uit het bedrijfsleven.

NOFF2

Netwerkontbijt

Voor aanvang van de beurs organiseerde de landbouwafdeling van de Nederlandse Ambassade, in samenwerking met Market Link Scandinavia, een netwerkontbijt. Tijdens het drinken van een kopje koffie gaf eerst Ambassadeur Swarttouw een welkomstwoord waarin hij aangaf hoe dicht Kopenhagen staat bij zuid-Zweden en hoe dit eigenlijk als één regio gezien kan worden. Na het welkomstwoord volgde een presentatie van Peter Eleveld, stagiair bij de ambassade in Kopenhagen, over vegetarische en veganistische trends in Zweden en Denemarken en waar de kansen liggen voor Nederlandse ondernemers.

Alhoewel de beurs voor een groot aantal Nederlandse bedrijven al niet meer iets nieuws is, waren er toch een aantal die voor het eerst hun kansen proberen op de Zweedse en Deense markt. De rol van de Nederlandse ambassades in het helpen oriënteren op een nieuwe markt en het leggen van contacten werd benadrukt door Renske Nijland, landbouwassistent op de ambassade in Kopenhagen. Callette Terhaerdt Losic, CEO van Market Link Scandinavia, sprak vooral over de markt voor biologische producten in Zweden. Beide sprekers gingen in op de subtiele, maar belangrijke verschillen tussen de Denen, Zweden en Nederlanders bij het zakendoen. Zo benadrukte Callette hoe belangrijk het is om contact te blijven zoeken met de Zweden, ook al ontvang je geen reactie terug. Voor de Zweden toont dit dat je belang in ze stelt. Handige informatie om rekening mee te houden wanneer naar potentiële handelspartners gezocht wordt.

NOFF3

De volgende editie van de Nordic Organic Food Fair zal plaats vinden op 13 en 14 november 2019. Interesse voor een stand kan nu al doorgegeven worden aan de organisatie via de website.

Peter Eleveld, Kopenhagen, 5 december 2018