Spanje: Volksgezondheid overweegt suikertaks op frisdranken

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om de invoering van een belasting op suikerhoudende frisdranken goed te keuren. Het ministerie is namelijk van mening is dat de zelfregulering die door de frisdrankensector is ingevoerd niet effectief is en geen garantie is voor het verlagen van de obesitas cijfers in het land.

Spanje: Volksgezondheid overweegt suikertaks op frisdranken

De Spaanse gezondheidsautoriteiten stellen tevens dat deze belasting door de WHO en de Europese Commissie is aanbevolen. Bovendien is door middel van de reeds toegepaste suikertaks in Catalonië de consumptie met 20% afgenomen.

Volgens de frisdrankenindustrie betreft het puur een belastingmaatregel die geen invloed heeft op de consumptie, zoals gebleken is uit de laatste verkoopcijfers. De sectororganisatie Anfabra bepleit dat het de consument zelf is die besluit suikervrije frisdranken te drinken, aangezien 30% van de geconsumeerde frisdrank in Spanje, light is.

"Deze belasting creëert een negatief beeld van een categorie die slechts 2% van de calorie-inname vertegenwoordigt, en is dus geen oplossing voor obesitas of diabetes", beweert Joan Rigau, voorzitter van Anfabra. In de periode 2005-2016 verminderde de frisdrankenindustrie het suikergehalte met 28%. Bovendien heeft de sector toegezegd om dit percentage in 2020 met nog eens 10% te verlagen, conform raamovereenkomst met het ministerie van Volksgezondheid.

Een bijkomend probleem is dat de gezondheidsautoriteiten nog geen consensus hebben bereikt met het ministerie van Financiën dat momenteel geen nieuwe belasting overweegt. Dit is in feite ook een van de redenen waarom de minister van Volksgezondheid ervoor heeft gekozen om de mogelijke goedkeuring van het nieuwe belastingtarief een jaar uit te stellen, bovendien op een moment van achterblijvende consumptie.

Bron: El Economista