EU wil productie plantaardige eiwitten verder ontwikkelen

De Europese Commissie heeft een rapport gepubliceerd waarin de vraag- en aanbodsituatie voor plantaardige eiwitten (zoals koolzaad, zonnebloemzaad of linzen) in de EU wordt geëvalueerd en waarin de mogelijkheden worden verkend om op een economisch en ecologisch verantwoorde wijze de productie ervan verder te ontwikkelen.

soja

De vraag naar plantaardige eiwitten in Europa is groot. In 2016/2017 ging het om ongeveer 27 miljoen ton ruw eiwit en de zelfvoorzieningsgraad van de EU varieert aanzienlijk naargelang van de bron (79 % voor koolzaad en 5 % voor soja bijvoorbeeld). Als gevolg daarvan voert de EU elk jaar ongeveer 17 miljoen ton ruw eiwit in, waarvan 13 miljoen ton op basis van soja. Er zijn echter positieve trends: sinds de hervorming van het GLB in 2013 is het soja-areaal in de EU verdubbeld tot bijna een miljoen hectare. In lijn daarmee is de productie van peulvruchten (veldbonen, tuinbonen, linzen, kikkererwten) in de EU sinds 2013 bijna verdrievoudigd.

Diervoeder blijft de belangrijkste afzetmogelijkheid (93 %), maar op de markt voor plantaardige eiwitten is een aanzienlijke segmentatie ontstaan door de groeiende vraag in de sectoren hoogwaardige diervoeders en levensmiddelen. Door de vraag naar alternatieven voor vlees en zuivel groeien plantaardige eiwitten met dubbele cijfers op de markt voor levensmiddelen.

Nieuwe voorstellen

De Europese Commissie komt tot de volgende voorstellen om de productie van plantaardige eiwitter te ontwikkelen:

  • Via het voorgestelde toekomstige GLB steun bieden aan landbouwers die plantaardige eiwitten produceren door hen te betrekken bij de nationale strategische GLB-plannen, in het bijzonder door de voordelen van peulvruchten voor de milieu- en klimaatdoelstellingen te belonen via ecoregelingen en beheersverbintenissen voor milieu en klimaat in het kader van plattelandsontwikkelingsprogramma's; plattelandsontwikkelingssteun mobiliseren, bijvoorbeeld om investeringen en samenwerking in de gehele voedselvoorzieningsketen te stimuleren; gekoppelde inkomenssteun;
  • Het concurrentievermogen stimuleren via onderzoek en innovatie in het kader van onderzoeksprogramma's van de EU en van de lidstaten en de verdubbeling van het budget van het "Horizon Europa"-programma voor de periode 2021-2027;
  • Marktanalyse en transparantie verbeteren door betere monitoringinstrumenten;
  • De voordelen van plantaardige eiwitten voor voeding, gezondheid, klimaat en milieu promoten met de steun van het promotieprogramma van de Commissie ten bedrage van bijna tweehonderd miljoen euro in 2019;
  • Het delen van kennis en beste praktijken inzake het beheer van de productieketen en inzake duurzame agronomische praktijken bevorderen, bijvoorbeeld via een specifiek online platform.