Rabobank: onzekerheid over voedselprijzen in 2019

De stabiliteit van de voedselprijzen staat in 2019 wereldwijd onder druk. Handelsoorlogen, uitbraak van veeziekten en El Niño zijn hiervan belangrijke oorzaken. Dat voorspelt de Rabobank. De bank spreekt over een smeltkroes van risico’s.

Chinese inspecteurs controleren varkensslachterij in Nederland.

In de jaarlijkse Visie-rapporten, waarin de vooruitzichten voor meer dan vijftien agrarische grondstoffen en vlees en vis worden geanalyseerd, geeft de Rabobank aan dat geopolitieke spanningen, extreem weer en veeziekten grote onzekerheden voor 2019 met zich meebrengen.

Volgens Stefan Vogel, hoofd Agrarische Grondstoffen bij Rabobank, zijn de agrarische grondstofprijzen op dit moment relatief stabiel, “maar het is lang geleden dat er vanuit zo veel hoeken zo veel verschillende bedreigingen voor voedselprijzen aan komen”.

Handelsoorlog

Als de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China in 2019 doorzet, beïnvloedt dat de mondiale handelsstromen sterk, ook nog in de jaren daarna. De handelsoorlog heeft het grootste effect op de markt voor sojabonen.

De Rabobank voorspelt dat China, dat een aandeel heeft van 60% in de wereldwijde import van sojabonen, de importen in 2018/19 tot onder de 90 miljoen ton zal verlagen. Als China elders soja koopt, blijven Amerikaanse boeren met een overschot aan sojabonen zitten.

Voorraden op recordniveau

De bank voorspelt dat de voorraden tegen het einde van 2018/19 meer dan verdubbelen tot recordniveaus. Tegelijkertijd blijven de prijzen in Brazilië, 's wereld op een na grootste sojaproducent, in stand. Hiermee worden Braziliaanse sojaboeren de voornaamste profiteurs van de handelsoorlog, terwijl de veehouderijsector wereldwijd te maken krijgt met hogere voerkosten.

Vleesexporteurs

Amerikaanse vleesexporteurs gaan op zoek naar nieuwe handelspartners buiten China. Dit biedt kansen voor Brazilië, Canada en de Europese Unie, die de vraag in de Chinese markt naar varkensvlees graag willen vervullen.

De koers van de Amerikaanse dollar heeft het hoogste niveau in 18 maanden bereikt. De verwachting is dat de dollar in de loop van 2019 nog sterker wordt waarna de koers stabiliseert. De Amerikaanse export blijft vervolgens de negatieve gevolgen van een gebrek aan buitenlandse concurrentie ondervinden. Dat zet de winstgevendheid van Amerikaanse boeren verder onder druk.

Politieke onrust in Brazilië

Als gevolg van de langdurige politieke onrust in Brazilië is de waarde van de real fors gedaald. Dit is de concurrentiepositie van de Braziliaanse suiker- en koffie-exporteurs ten goede gekomen. Daarentegen heeft een overschot aan koffiebonen en suiker de prijzen gedrukt. Brazilië heeft echter ook zijn voordeel kunnen doen met de toegenomen Chinese import van varkensvlees. 's Werelds op een na grootste economie heeft zich in dit marktsegment gericht op Brazilië en op Europa. De Rabobank verwacht dat dit in 2019 zo blijft.

Afrikaanse varkenspest

De Rabobank verwacht dat de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest blijvend impact heeft op de productie van varkensvlees. Dit heeft vooral een schadelijk effect in China, waar het aanbod afneemt, de prijzen stijgen en de import toeneemt.

Europa kampt nog altijd met een overschot aan varkensvlees, wat een probleem wordt als een ziekte-uitbraak de productie treft en de exportmogelijkheden verminderen.

Een uitbraak van de ziekte beïnvloedt ook het beeld van consumenten waardoor de vraag afneemt. De pluimveesector kent een vergelijkbaar scenario, waar het toenemende risico van vogelgriep consumenten zorgen blijft baren. Dit leidt tot aanzienlijke schommelingen in de handelsstromen.

El Niño

De invloed van El Niño in het noordelijk halfrond zorgt voor extra onzekerheid op de grondstoffenmarkten. Meer regen in het zuiden van de Verenigde Staten kan een stimulans voor de graanproductie betekenen. Mocht het weerfenomeen zich inderdaad doen gelden, dan zullen oogsten van palmolie, suiker en koffie waarschijnlijk negatief worden beïnvloed worden.

Persbericht Rabobank (Engelstalig)