Spanje: geslaagde missie van Brabantse delegatie uit agrarische sector naar Catalonië

Vorige week bracht een Brabantse delegatie uit de varkens- en melkveehouderij o.l.v. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van Landbouw van de provincie Noord-Brabant en Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO, een bezoek aan Catalonië. Het doel van de missie was het versterken van contacten en het opdoen van kennis m.b.t. de veehouderij in Catalonië.

De reis werd georganiseerd door stuurgroep LIB (Landbouw Innovatie Noord-Brabant) met een veelzijdig programma voor de gemêleerde groep van 19 deelnemers afkomstig uit overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Op dinsdag 13 november, de dag van aankomst van de delegatie, vond er een diner plaats waarbij tevens ambassadeur Matthijs van Bonzel aanwezig was.

De volgende dag, woensdag 14 november, werd de groep ontvangen bij het Catalaanse onderzoeksinstituut IRTA. De groep werd hier zowel toegesproken door de regionale minister van Landbouw, Veehouderij, Visserij en Voedsel, Teresa Jordá, als door de regionale minister van Noord-Brabant, Anne-Marie Spierings. Hierna volgden presentaties over het kennisinstituut IRTA zelf, de regionale Pig Producers Association PORCAT, PRODECA, Optional Pork Production (OPP Group) en ZLTO.

Verder bracht de groep die dag een bezoek aan Batallé, een integrator in de varkenshouderij. Het betreft hier de productie van veevoer t/m vlees en vleeswaren van hoge kwaliteit, waaronder het Duroc varken. Later die dag werd de “Mas Bes” boerderij bezocht die al sinds de jaren ’50  melk produceert. Oorspronkelijk begon deze boerderij met slechts 4 melkkoeien en inmiddels bestaat de kudde uit 500 melkkoeien en 1200 stuks vee.

De tweede dag, donderdag 15 november, werd allereerst het grote innovatieve en intensieve familie melkveebedrijf Murucuc bezocht. Dit bedrijf heeft ongeveer 900 melkkoeien, wat erg groot is gezien het feit dat het gemiddeld aantal melkkoeien in Catalonië 165 stuks is. Hierna werd er een bezoek gebracht aan Gepork (Swine Genetics) en aan de coöperatie Planadevic die in 1966 werd opgericht door veehouders uit de regio Osona om zo de productiewaarde te verhogen, de boerderijen efficiënter en competitiever te maken en de handel te vergroten d.m.v. hun eigen innovatieve handelsmerk.

De reis werd afgesloten met een bezoek aan het wijnbedrijf Pere Ventura uit Sant Sadurni D'Anoia waarbij tevens Nederlandse ondernemers uit de Spaanse varkenshouderij en agrifood sectoren aanwezig waren. Een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen.

Er kan geconcludeerd worden dat de uitdagingen in Catalonië veelal dezelfde zijn als die in Brabant: opvolging, mest en het verdienmodel. Verwacht wordt dat er in de toekomst nog een nieuwe missie plaats zal gaan vinden en er tevens vanuit Catalonië een bezoek zal worden gebracht aan Nederland.