Eerste kalfsvlees naar China

Dochterorganisatie Ekro van de VanDrie Group heeft als eerste Europese kalverslachterij goedkeuring gekregen om kalfsvleesproducten naar China te exporteren. De eerste bestelling gaat deze week op weg naar China.

Kalfsvlees China
Beeld: ©Ekro / Ekro
Proefzending wordt klaargemaakt.

Hiermee is een doorbraak gerealiseerd in het 17-jarige onderhandelingstraject over de export van Nederlands kalfsvlees naar China.

Kalfsvlees zonder been

Op dit moment mag nog alleen kalfsvlees zonder been de grens over. Over andere kalfsvleesproducten wordt nog gesproken met de Chinese autoriteiten. Datzelfde geldt voor de markttoegang van vlees van oudere runderen.

Met het recente bezoek van de Chinese premier Li Keqiang en minister van Commercie Zhong Shan aan Nederland is de afspraak over kalfsvlees nog een keer bevestigd.

De Chinese overheid had de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gemachtigd om bij één kalfsvleesproducerend bedrijf de laatste benodigde inspectie uit te voeren.

Hard aan gewerkt

Directeur Corporate Affairs Henny Swinkels is blij met het resultaat: “Om dit voor elkaar te boksen, is vanuit allerlei hoeken hard gewerkt. Veel lof verdienen de landbouwraden in China, de NVWA en de Chief Veterinary Officer (CVO) van het ministerie van LNV. Ook ben ik blij met de hulp die we vanuit de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben gekregen.”

Afzetmarkt met potentie

Ekro verscheept deze week de eerste bestelling kalfsvlees naar China. Swinkels ziet potentie voor het Nederlandse vlees. Nederland heeft op voedingsgebied een goede reputatie in China. “Met ons kwaliteitssysteem Safety Guard geven we garanties af, zowel over de kwaliteit als over herkomsttracering en voedselveiligheid. Chinese consumenten vinden dit belangrijke onderwerpen. Het is nu aan ons om de markt bekend te krijgen met het product.”

www.vandriegroup.nl