Grondprijzen in Deense landbouw zetten dalende trend voort

De landbouw heeft in Denemarken de afgelopen tijd veel te verduren gehad. Naast de langdurige droogte zet ook de daling van de grondprijzen voort. Dit heeft de totale waarde van de Deense landbouw vermindert met bijna 3,5 miljard euro in één jaar.

Sterke prijsdaling

De gemiddelde prijs voor een hectare grond is in het tweede kwartaal van dit jaar met €400 gedaald tot iets meer dan €19.000, rapporteert het Deens dagblad ‘Jyllands Posten’. Sinds het derde kwartaal van 2017 bedraagt de prijsdaling zelfs meer dan €1.300 per hectare. Dit laat het Deense onafhankelijk adviesbureau Agrocura zien op basis van de gegevens van ‘Danmarks Statistik’, het Deense bureau voor de statistiek. Dit betekent dat de totale waarde van de Deense landbouw sinds 2017 gedaald is met bijna 3,5 miljard euro.

Sinds 2010 schommelden de grondprijzen al tussen de €19.000 en de €22.000 per hectare. Het hoogste punt is behaald in 2008 toen een hectare grond nog meer dan €35.000 kostte. In de loop van een paar jaar is de prijs voor een hectare gedaald met meer dan €13.000. “Daarna bleef het een tijdje stabiel”, zegt Jens Schjerning, hoofd van de economische afdeling bij Agrocura, “maar nu zien we de prijzen weer dalen naar het eerdere niveau van €19.000 per hectare.”

Slechtste oogst in tijden

De langdurige droogte heeft een grote rol gespeeld in deze prijsdaling. De Deense landbouw heeft een aanzienlijk slechtere oogst behaald dan gebruikelijk. Naast de droogte zijn de varkensprijzen ook enorm gedaald en hierdoor hebben boeren grote verliezen geleden.

Er wordt verwacht dat de prijzen nog meer zullen dalen. Schjerning: “Er is geen twijfel over mogelijk dat er in de komende tijd nog meer land beschikbaar gaat komen.” Door deze vergroting van het aanbod zullen de prijzen de komende tijd nog meer omlaag gaan. “Daarbij hebben de banken de afgelopen tien jaar het advies gegeven aan noodlijdende bedrijven om te sluiten en het bedrijf te verkopen.”

Alhoewel de prijzen enorm laag zijn wordt er nog maar weinig land verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar is er slechts 8.800 hectare verhandeld. Ondertussen verzamelen aan de zijlijn een groeiend aantal investeerders uit zowel binnen- als buitenland om op het goede moment toe te slaan.

Peter Eleveld, Kopenhagen, 5 oktober 2018