Pilot Britse regering voor inzet seizoenarbeiders

De Britse regering heeft op 6 september een pilot aangekondigd voor seizoenarbeiders in de agrarische sector na de Brexit. Jaarlijks kunnen 2.500 werknemers van buiten de EU voor een half jaar een visum krijgen.

Tijdens de twee jaar durende pilot kan de landbouwsector gedurende zes maanden in totaal 2.500 werknemers van buiten de EU in dienst nemen om de arbeidstekorten tijdens piekperioden op te vangen.

De productie van zacht fruit in het Verenigd Koninkrijk is in de afgelopen twintig jaar met 130 procent toegenomen.  Britse telers vangen arbeidspieken op met seizoenarbeiders uit de Europese Unie.

Brexit

Britse telers melden dat het vanwege de Brexit moeilijker is geworden om seizoenarbeiders uit de EU aan te trekken. De belangenorganisaties CLA en NFU hebben sterk aangedrongen op een visumregeling voor seizoenarbeiders. De CLA verwelkomt daarom de pilot, maar blijft aandringen op een bredere oplossing. De NFU ziet de aankondiging als een grote overwinning.

Landbouw- en milieuminister Gove zei bij de aankondiging van de pilot ernaar te streven dat meer Britse producten worden verbouwd, verkocht en geëxporteerd.