Circulaire economie in Roemenië

Circulaire economie in Roemenië creëert kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De beweging naar een circulaire economie in Roemenië creëert kansen voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke partijen. Het beleid van de Europese Commissie brengt verplichtingen mee om meer te gaan recyclen, minder te storten en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid in te richten.

Het stimuleert circulair ontwerp en dwingt lidstaten tot specifieke maatregelen op het gebied van voedsel, biomassa, bouw, elektronica en kunststof. Nederland heeft hierin een voortrekkersrol en kan andere lidstaten ondersteunen bij het opzetten en implementeren van maatregelen. Partnerschap met Roemenië kan Nederlandse invloed in het land versterken en vooral met het EU voorzitterschap van Roemenië (2019) in het vooruitzicht.

Fondsen

Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, komt veel geld beschikbaar uit Europese fondsen en financieringsprogramma’s, bijvoorbeeld Horizon2020 , LIFE en Structuurfondsen. Zo ontstaan kansen voor innovatie.Ook ontstaat een markt voor circulaire producten en diensten in de groeimarkt Centraal en Oost-Europa. Bijvoorbeeld op het gebied van:afval en recycling, eco-design, circulaire principes in ruimtelijke inrichting, het sluiten van de watercyclus, terugwinnen van grondstoffen uit slib en circulaire steden.

Waarom juist Roemenië?

Het recyclingsysteem van Roemenië heeft te maken met problemen. Het land heeft het op één na laagste tempo van recycling in de Europese Unie, op slechts 3 procent van de 5,8 miljoen ton afval die elk jaar wordt geproduceerd, volgens het laatste rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA). Roemenië heeft een afvalinzamelingspercentage dat het derde laagste in de EU is, na Bulgarije en Estland.
Het slechte nieuws is dat de Roemeense overheid nauwelijks cijfers of een plan van aanpak c.q. implementatie heeft. Echter het goede nieuws is dat de private sector tal van initiatieven heeft ontwikkeld en de huidige regering een post voor activiteiten behorend tot de circulaire economie heeft ingeruimd. Dus voor Nederlandse bedrijven is het zaak dat zij op deze ontwikkelingen participeren.

Voorstellen

Een aantal suggesties zouden kunnen zijn om een nationale website met regionale informatie over de locatie en beschikbaarheid van tweedehands bouwmaterialen. Een eenvoudiger voorbeeld zou een verlaagde BTW op reparaties kunnen zijn die al door een aantal succesvol is toegepast. Andere activiteiten die de private sector of lagere overheden(gemeenteniveau) hebben toegepast zijn onder andere dat er in Boekarest 50 geautomatiseerde afvalverzamelstations worden geplaatst waarbij men zich als doel heeft gesteld dat in 2020 vijftig procent van het afval moet worden gerecycled. Ook werken de meeste detailhandelaren al mee bijvoorbeeld met biologisch afbreekbare verpakkingen. Kortom, de private sector is volop actief en met deze initiatieven ondersteund met externe hulp van buitenaf(bijvoorbeeld vanuit ons land) zal ook de overheid in beweging komen. Voorstellen kunnen de hele levenscyclus van producten bestrijken: van productie- en consumptiefase tot afvalbeheer en de markt voor secundaire grondstoffen. Deze overgang wordt financieel ondersteund door de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF) met o.a. 5,5 miljard euro voor afvalbeheer. Daarnaast is er 650 miljoen euro beschikbaar in het kader van Horizon 2020 (het EU-programma voor onderzoek en innovatie) en door investeringen in de circulaire economie op nationaal niveau.


Voor algemene informatie zie https://www.circulairondernemen.nl

Bron: https://www.dutchromaniannetwork.nl/ 23 Augustus 2018

Circular Economy
Beeld: ©European Parliament