Spanje: Suikeroverschot belandt tegen zeer lage prijzen in de zuidelijke landen

Italië, Spanje en Kroatië zijn de belangrijkste bestemmingen van de suikeroverschotten die afkomstig zijn van de grote producenten van de Europese Unie. Deze voorraden worden verkocht tegen prijzen die aanzienlijk lager zijn dan die gelden in het land van herkomst. Dit alles ondanks de aanzienlijke transportkosten.

Dit was een van de argumenten die diverse afgevaardigden van verschillende fracties van het Europees Parlement, waaronder de Spaanse Clara Aguilera en Esther Herranz, hebben gepresenteerd aan de Europese Commissie. Dit met als doel haar te vragen over de praktijken van oneerlijke concurrentie en anticompetitief gedrag in een sector zoals die van de suikerbiet, waar afgelopen herfst de productiequota afliep, aan het begin van het nieuwe verkoopseizoen 2017/18.

De Europarlementariërs zijn van mening dat "de liberalisering van de suikermarkt een steeds agressievere concurrentie situatie creëert, met uiterst veranderlijke prijzen die vaak niet de drempel van economische duurzaamheid overschrijden."

In deze context zijn landen als Italië, Spanje en Kroatië, de belangrijkste bestemmingen geworden voor suikeroverschotten van de grote producenten van de Unie, "die verkocht worden tegen prijzen die aanzienlijk lager zijn dan die worden toegepast in het land van herkomst, ondanks de aanzienlijk hoge transportkosten."

De EP-leden vragen de Europese Commissie hoe zij, in een context van de mondiale markt, verwacht in te grijpen om oneerlijke praktijken en oneerlijke mededinging te voorkomen. Hierbij rekening houdend met de grote ongelijkheid van prijzen en de concentratie van de productie op Europees niveau.

Bovendien vragen zij de Europese Commissie welke maatregelen ze mogen toepassen op crisismomenten, gezien de recente wijzigingen in artikel 222 van het Reglement van de GMO-verordening "Omnibus" en ook of er een mogelijkheid bestaat de huidige suiker referentieprijzen te herzien ter bescherming van de suikerbietensector in alle EU landen.

Bron: agronegocios.es