Dure avocado houdt gemoederen in Chili bezig

De avocado is razend populair, en deze superfood is dan ook een geliefd product in Chili - zowel voor interne consumptie als voor export. Chili (225.000 ton) is na Mexico (1,7 miljoen ton) en Peru (270.000 ton) de derde grootste producent in de wereld. Belangrijkste bestemmingen voor Chileense hass-avocado's zijn Europa, de VS en China. De prijzen voor de Chileense (en Argentijnse) consumenten stijgen, een kilo op de lokale markt in Chili koste wel 5000-5800 peso's, zo'n €6,75 à €7,50. Dat leidde tot een ware avo-hype, die voorpaginanieuws is in Chili. Hoe zit dat?

De vraag naar de groene vrucht steeg wereldwijd met 12%, terwijl het areaal maar met 4-5 % toenam. Nu het seizoen in Chili voorbij is, en door teruglopend areaal in de meer noordelijke provincies vanwege langjarige droogte en de latere oogst uit het tegenseizoen in Peru, is het aanbod een stuk lager dan de vraag - en overstappen op andere avocado's dan de bekende hass is er niet meer bij voor de Chilenen. Ook in Argentinië, als buurland een belangrijke exportbestemming, zijn de prijsstijgingen merkbaar. Twee weken geleden was zo'n mooie grote avocado al duur met 40 peso's (ongeveer €2), een week later was dat al 48 peso's. Voor de kwalitatief goede Chileense avocado's zijn hun Argentijnse broertjes geen concurrent.

Een Duitse reportage over het hoge watergebruik van de teelt van avocado's voegde nog een dimensie toe aan de avo-polemiek: hoe duurzaam is die superfood eigenlijk?  Het watergebruik bleek echter veel minder dan vermeld, maar de consumptie van de avocado werd stevig "im Frage" gesteld. Chili werkt er hard aan dit beeld bij te stellen en een de facto boycot te voorkomen. Ook aan het optimaliseren van de productie en efficiënt watergebruik besteden overheid en producenten veel aandacht. Ondertussen kijken de Chilenen reikhalzend uit naar de oogst uit Peru, en het nieuwe nationale seizoen dat in augustus weer van start gaat. Dan kunnen ze weer voor een goede prijs van hun geliefde groene vrucht genieten.

Palta