Nederlands paviljoen op 85e Internationale Landbouwbeurs Novi Sad, Servië

Ook in 2018 was er een Oranje paviljoen op de landbouwbeurs in Novi Sad. Het paviljoen diende gedurende de beurs als platform voor tal van ontmoetingen op hoog niveau en zakelijke besprekingen.

Oranje paviljoen in Novi Sad
Beeld: Peter Bori

De deelnemende bedrijven vertegenwoordigden een brede doorsnee van wat de Nederlandse landbouw en tuinbouw te bieden hebben:

  • Varkenssector: genetica, stalinrichting en diervoedermilling & -productie;
  • Tuinbouw: substraat en mest, kastechnologie & -inrichting, fruitteelt;
  • Akkerbouw; pootaardappelen & precisielandbouw (innovatie).

Verder waren er een aantal andere bedrijven op de beurs aanwezig die actief met Nederlandse bedrijven samenwerken. Met 178m2 was de stand groter dan afgelopen jaren en ook het aantal deelnemers was groter (13). De ultra open en transparante opzet van het paviljoen droeg actief bij aan de positieve en constructieve sfeer.

Deze beurs is vanouds de grootse landbouwbeurs in de Westelijk Balkan Regio (Servië, Bosnië, Montenegro, Macedonië, Kosovo en Albanië). Verder zijn er veel bedrijven en bezoekers uit Kroatië en ook uit Hongarije. Minister van Landbouw van Servië Nedimovic, Staatsecretaris van Landbouw van Vojvodina Radojevic brachten een bezoek aan de stand en Minister van Landbouw van Kosovo Rikalo benutte het paviljoen voor besprekingen voor samenwerking met een Nederlandse partner. Het landbouwbureau Boedapest/Belgrado heeft met een aantal bedrijven gesproken over toekomstige activiteiten in Hongarije en Servië, zoals het organiseren van Dutch Business Days/Ronde tafels over de varkensketen en/of tuinbouw.

Het landbouwteam heeft tijdens de beurs een goed bezocht seminar over zacht fruit georganiseerd waar o.a. Nederlandse aardbeienvermeerderaar Marc van Gennip en Delhaize Servië presentaties hebben gegeven. Zie ook eerder bericht op dit platform voor de studie over de zacht fruit sector. De ambassade onderzoekt nu de mogelijkheden van een handelsmissie voor Nederlandse bedrijven in zacht fruit sector naar Servië.

In een besloten sessie voor de Nederlandse bedrijven heeft Assistant Minister voor Plattelandsontwikkeling Janjatovic van het Servische ministerie van Landbouw een toelichting gegeven over de financieringsmogelijkheden van IPRAD, het EU Fonds voor de ontwikkeling van de landbouwsector in Servië. Ook USAID heeft de financieringsmogelijkheden voor de Nederlandse bedrijven toegelicht. Met deze fondsen kunnen Servische bedrijven investeren in Nederlandse technologie en werken aan de verdere ontwikkeling van de landbouwsector in Servië.

Het traditionele Nederlandse netwerkdiner was zeer goed bezocht en heeft tot interessante nieuwe onderlinge contacten geleid.

Voor meer informatie:

bel-lnv@minbuza.nl (Mila Mirkovic)

Twitter @NLagro_Budapest