Vietnam open voor Nederlands rund- en kalfsvlees

Het definitieve akkoord over markttoegang voor Nederlands rund- en kalfsvlees in Vietnam biedt kansen voor de Nederlandse vleessector. Toename van de welvaart in het land leidt namelijk tot meer vleesconsumptie. Het imago van Nederlands vlees is erg goed in Vietnam.

Arie Veldhuizen landbouwraad en Nguyen Huong Lan, Senior policy advisor Agriculture Vietnam

De Nederlandse landbouwraad in Vietnam Arie Veldhuizen spreekt over een belangrijke doorbraak. “Het ministerie van LNV, de NVWA, de Centrale Organisatie voor de Vleessector en de ambassade hier in Vietnam hebben vier jaar aan dit dossier getrokken. Recent zijn de definitieve handtekeningen gezet: de grens is open voor rund- en kalfsvlees. Dit is een groot succes voor alle partijen die zich hiervoor hebben ingespannen.”

Vier jaar onderhandeld

De gesprekken tussen de Nederlandse en Vietnamese autoriteiten over markttoegang zijn in 2014 weer opgepakt. De grens was op dat moment al jarenlang gesloten, een gevolg van de uitbraak van BSE in Europa. Veldhuizen: “Voor het bereiken van markttoegang is geduld nodig. Het vertrouwen over en weer moet worden opgebouwd. Dat vraagt inlevingsvermogen, tijd en energie.”

Delegaties naar Vietnam

Wisseling van de Vietnamese regering in 2016 gaf de nodige vertraging. De nieuw aangetreden minister van Landbouw legde de nadruk op landbouwontwikkeling in eigen land, import van voedsel zou dat proces kunnen afremmen. Veldhuizen: “Vanaf dat moment hebben we er nog meer energie in gestoken. Delegaties uit Nederland zijn naar Vietnam gekomen. Ook directeur-generaal Marjolein Sonnema is hier geweest. Stap voor stap is vooruitgang geboekt. Recent is nog een Vietnamese delegatie in Nederland geweest voor een laatste inspectie. Met goed resultaat.”

Welvaart neemt toe

Vietnam telt bijna 100 miljoen inwoners. Dat aantal groeit snel. Ook de welvaart neemt toe. De welvarende stedelijke middenklasse stelt hoge eisen bij de aankoop van voedsel. Volgens landbouwraad Veldhuizen kan de Vietnamese landbouwketen daar moeilijk aan voldoen. “De Nederlandse vleessector loopt voorop in de wereld als het gaat om kwaliteit, voedselveiligheid en traceerbaarheid. Er liggen dus kansen in dit land, zekere in het hogere segment van de markt.”

Bedrijfsleven aan zet

Markttoegang is gerealiseerd, nu is het Nederlands bedrijfsleven aan zet. Veldhuizen: “Exporteurs zullen contact moeten leggen met de grote inkopers in Vietnam. Ook dat kost natuurlijk tijd. Op dit moment wordt veel rund- en kalfsvlees uit de VS en Australië ingevoerd. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse vleessector de concurrentie met die landen aan kan.”

Voedselbeurs Food Expo

Aanwezigheid op de grote voedselbeurs Food Expo in Ho Chi Minh Stad (het voormalige Saigon) is voor Nederlandse bedrijven een kans om zichzelf in de schijnwerpers te zetten, zegt Veldhuizen. De eerstvolgende beurs wordt van 15 – 18 november 2018 gehouden. “Nederland is dit jaar door de organisatie van Food Expo gevraagd om partnerland te zijn. Daar hebben we natuurlijk volmondig ja op gezegd. Vanuit die rol kunnen we het Nederlandse bedrijfsleven hier nog beter op de kaart zetten.”