LAN-Brazilië maakt kennis met landbouwgigant Minas Gerais

LAN-Brazilië heeft onlangs Minas Gerais bezocht, de deelstaat met de op één na grootste bevolking in het land. Het is de bedoeling om samen met het lokale NBSO-kantoor relevante waardeketens in de landbouw binnen de deelstaat te inventariseren. Het gebied biedt veel kansen voor de Nederlandse Agribusiness.

Minas Gerais

De deelstaat Minas Gerais geldt als één van de grootste landbouwproducenten in Brazilië. Hoewel landbouw strikt genomen slechts verantwoordelijk is voor ong. 6% van het bruto inkomen van de deelstaat, vergeleken met 29% afkomstig van industrie en 65% uit handel en dienstverlening, is de hele sector (d.w.z. met toeleverings- en verwerkingsindustrie) goed voor 44% van de totale productie.

Aardappelen en zuivel

Minas betreft de grootste koffieproducent in het land, die zelfstandig meer produceert dan héél Colombia. Tevens is het de grootste aardappel- en zuivelproducent van Brazilië, twee belangrijke producten voor de Nederlandse export, terwijl het ook de grootste producent is van cellulose, waarvan er jaarlijks ook grote hoeveelheden vanuit Brazilië naar Nederland gaan, twv 720 miljoen USD in 2017 [1]. Minas Gerais beschikt daartoe over 1.5 miljoen hectare productiebos!

De deelstaat telt verder twee relevante productiecentra voor snijbloemen. Traditioneel gebeurd dit vooral rondom de stad Barbacena, maar in de laatste tien jaar zijn tuinders afkomstig van Holambra-SP tevens kwekerijen begonnen in Poços de Calda.

De landbouwkoepelorganisatie FAEMG (Federação da Agricultura e Pecuária do Estado de Minas Gerais), aangesloten op de nationale CNA (Confederação Nacional de Agricultura), benadrukte het belang van zuivel in de deelstaat, de noodzaak om te diversifiëren en de tendens richting de digitale landbouw en het invoeren van innovaties.

Samenwerking met Nederland

Volgens FAEMG heeft het Zuivel Instituut Candido Tostes ( ILCT zie onderaan) dat zich toelegt op onderwijs, onderzoek en voorlichting in de sector binnen de deelstaat, in recente jaren een samenwerking met Nederland gezocht, naar verluid voor het invoeren van een eetbare kaastempel ter controle van identiteit en oorsprong.

De CEASA in Minas Gerais is de op 2 na grootste distributie centrum voor groenten en fruit in Brazilië, met de grootste bedekte ruimte van het land. Een groot deel wordt lokaal geproduceerd, maar er wordt ook veel uit Europa geïmporteerd. Onder anderen appels, peren, druiven en sinaasappelen uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en vooral uien uit Nederland. Er is belangstelling onder importeurs om het sortiment uit Nederland te verruimen, maar ook om van Nederlandse distributiesystemen te leren.

Landbouwuniversiteit

De deelstaat is tevens de honk van de landbouwuniversiteit in Viçosa (UFV), dat als de beste in het land wordt beschouwd. Op de campus van de federale universiteit van Minas Gerais (UFMG) is kennis gemaakt met het door Nederland gesteunde “living lab” concept waarbij kennis, industrie, overheid en de burgermaatschappij samenwerken (de zogenaamde quadrupel helix) aan bio-based en circulaire economie. Vooralsnog richt men zich op afvalverwerking, maar er zijn zeker ook mogelijkheden in de landbouw.  

LAN-Brazilië heeft o.a. ook het hoofdkantoor van RENOVA bezocht, de verantwoordelijk organisatie voor het herstel van de stuwdamramp in Mariana, die over fondsen zou beschikken voor landbouwprojecten in de regio. RENOVA is voornemens om de landbouwproductie in de aangetaste gebieden een boost te geven en zoekt daarvoor partners/kennis.

[1] Bron: MAPA/Agrostat