Mexico wil het aantal high-tech agroparken uitbreiden

Agropark is een door de Mexicaanse overheid gesponsord hightech kascluster van meer dan 700 hectare in de staat Querétaro. In het gebied groeien bedrijven met gespecialiseerde producten voor export met behulp van de modernste technologie.

Agropark lijkt op een kleine stad. Het netwerk van grindwegen weeft zich in een doolhof van 140 gigantische kassen (waarvan er nog 180 moeten worden gebouwd) met flitsende logo’s. Elf bedrijven – 10 uit Mexico en een uit Nederland – verbouwen tomaten, paprika’s en komkommers in de gebouwen met glazen muren. Vijfennegentig procent van hun producten, meer dan 75.000 ton per jaar, wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten en verkocht door bedrijven zoals Walmart en Costco.

Het Agropark in Colón, Querétaro, is het eerste in zijn soort in Mexico, maar de overheid investeert in vergelijkbare projecten in het hele land – alle faciliteiten die bedrijven ruimte bieden om gespecialiseerde producten voor export te laten groeien. Een netwerk van deze strategisch gelegen agro-industriële parken kan een belangrijk onderdeel zijn van de toekomst voor de Mexicaanse landbouwsector.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Mexico heeft de ambitie om uit te groeien tot een centrale speler in de regio als producent van vers voedsel door middel van het uitbreiden van het agropark netwerk. Dit biedt Nederlandse bedrijven en mogelijkheden om een duurzame relatie met Mexicaanse telers en de regering op te bouwen. In Mexico zijn al veel aan de tuinbouwsector gerelateerde Nederlandse bedrijven gevestigd.