Leerzaam seminar over uitdagingen voor jonge boeren

De Landbouwraad in het Verenigd Koninkrijk hield deze week een seminar over de uitdagingen voor startende jonge boeren. In zowel het VK als in Nederland is maar 1 op de 25 boeren jonger dan 35 jaar. Dit is een zorgelijke situatie met het oog op de continuïteit van de sector op de lange termijn.

Seminar Jonge Boeren

Het seminar bood jonge boeren, beleidsmakers en stakeholders uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk een unieke gelegenheid om ervaringen en kennis uit te wisselen. Tijdens het seminar werden onder andere de training en coaching van jonge boeren, beschikbaarheid van landbouwgrond, en de rol van professionele ondersteuning in opvolgingskwesties aan de orde gesteld.

Vanuit Nederland namen vertegenwoordigers van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en het Conseil Européen des Jeunes Agriculteurs deel. Kwartiermaker SG Harry Paul vertelde dat de Nederlandse regering 75 miljoen euro heeft gereserveerd om jonge startende boeren te helpen en dat het ministerie gesprekken voert met jonge boeren over de beste beleidsinstrumenten.

Innovatieve en gepassioneerde jonge boeren zijn belangrijke aanjagers van duurzaamheid en technologische verandering in de landbouw. Een positief teken is dat steeds meer jonge mannen én vrouwen een leidinggevende positie hebben in boerenorganisaties.

Het seminar werd georganiseerd door de Landbouwraad in het VK in samenwerking met het Britse peer-to-peer kredietbedrijf Folk2Folk.