Britse oppositie ziet Nederlandse glastuinbouw als lichtend voorbeeld

Sue Hayman, schaduwminister voor landbouw van de Labour partij, blijkt fan van de Nederlandse glastuinbouw. De Britse tuinbouwsector zou er naar haar mening goed aan doen om het Nederlandse, meer intensieve model als voorbeeld te nemen.

Sue Hayman
Sue Hayman

Hayman is lang niet de enige die pleit voor een productievere en meer zelfvoorzienende Britse land- en tuinbouw, maar ze legt meer dan de huidige Conservatieve regering de nadruk op intensivering. Subsidies uit hoofde van het toekomstige Britse landbouwbeleid moeten volgens haar niet alleen het leveren van publieke diensten belonen, maar ook ingezet worden ten behoeve van een grotere voedselproductie. Labour kiest er met deze stellingname niet voor om een weinig kansrijke strijd met de Conservatieven aan te gaan op alleen de duurzaamheidsaspecten, maar positioneert zich als het alternatief voor een regering die volgens veel boeren te weinig oog heeft voor de ‘kerntaak’ van de landbouw.

Sue Hayman is een Britse politica van de Labour partij. Ze werd in 2015 gekozen als ‘Member of Parliament (MP)’ voor het kiesdistrict Workington. Sinds februari 2017 is Hayman schaduwminister voor landbouw (Shadow Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs). Een schaduwminister is een politicus/politica van een oppositiepartij die partijwoordvoerder is op een bepaald beleidsterrein.