Inspiratiedag VIC Sterksel

Op dinsdag 27 maart 2018 organiseerde de Landbouwraad Brussel in samenwerking met het Vlaamse Varkensloket voor de 3de maal een bezoek aan het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel.

VIC Sterksel is het onderzoekscentrum van de Universiteit Wageningen voor de moderne, innovatieve en duurzame varkenshouderij. Het is een modern varkensbedrijf met 300 zeugen, 2 400 vleesvarkens en een grote variëteit aan systemen. Het onderzoekscentrum is goed gekend binnen de Vlaamse varkenssector en staat heel hoog aangeschreven vanwege zijn grote flexibiliteit in accommodatie en management voor alle onderzoekswensen.

20 Vlaamse varkenshouders en toeleveranciers en18 Nederlandse bedrijven van het “Partnership innovators van de varkenshouderij en varkensvleesketen” van VIC namen deel aan het programma. 

Interactief programma

De inspiratiedag werd ingevuld met een interactief programma. De Belgische deelnemers ontvingen via een rondleiding informatie over het onderzoek van VIC. Verschillende aspecten van de varkenshouderij kwamen hierbij aan bod, waaronder voeding, welzijn, gezondheid, emissies en huisvesting. De deelnemers hingen aan de lippen van de onderzoekers die de rondleiding gaven.

In het tweede deel van het programma kregen de Nederlandse ondernemers van het Partnership de kans om kennis te maken met de Vlaamse deelnemers. Via één-op-één speeddates van telkens 5 minuten konden de Nederlandse ondernemers hun laatste innovaties tonen en toelichten aan hun Vlaamse gesprekspartners. Anderzijds vernamen de Nederlandse bedrijven welke issues er in de Belgische varkenshouderijen leven, wat de uitdagingen zijn en waar de kansen voor grensoverschrijdende samenwerking liggen.

Speeddaten

Na de speeddate gesprekken konden de deelnemers met hun matches verder in gesprek gaan tijdens de netwerkborrel.

Het werd een intensieve dag waarbij de Vlaamse deelnemers met voldoening kunnen op terugblikken. Niet alleen zijn ze bijgepraat over het meest recente onderzoek binnen hun sector maar tevens hebben ze kunnen kennis maken met wat Nederland te bieden heeft aan innovatieve producten binnen de varkenshouderij. Ook voor de 18 Nederlandse bedrijven was de inspiratiedag een zeer efficiënte manier om in contact te komen met potentiële partners uit Vlaanderen. Op iets meer dan anderhalf uur tijd werden maar liefst 360 gesprekken gevoerd!