Cruise-sector kansrijk voor maritieme tech en food & beverage

De cruise-industrie is een sterk groeiende sector. De wereldwijde omzet bedraagt 126 miljard dollar en het aantal passagiers groeit naar verwachting van 25,8 miljoen in 2017 naar 27,2 miljoen in 2018. Ook Nederlandse bedrijven in de voedingsindustrie kunnen profiteren van deze groeiende sector.

Florida is het wereldwijde centrum van de cruise industrie. Een derde van de cruiseschepen vertrekt vanuit uit deze Amerikaanse staat en de hoofdkantoren van marktleiders Carnival Corp., Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean International zijn er gevestigd. Er varen wereldwijd 449 cruiseschepen en er zijn ruim 100 nieuwe schepen (oceaan, rivier en gespecialiseerde cruisereizen) in bestelling.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Steeds meer cruiseschepen doen ook Europa aan. Het aantal consumenten in de wereld dat op een cruise gaat groeit. Dit levert steeds meer kansen op voor het Nederlands bedrijfsleven, zoals in de maritieme technologische sector, maar ook in de voedingsindustrie.

Voorbeelden hiervan zijn de bekabeling aan boord, onderwaterverf, duurzame scheepstouwen, isolatiematerialen, (de inrichting van) slaapcabines en de voedselvoorziening voor de passagiers.

Inkopers bij de cruisemaatschappijen staan open voor nieuwe leveranciers en innovaties om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Handelsmissies maritieme tech en food & beverage

Het Consulaat-generaal in Miami organiseerde van 6 tot 9 maart 2018 voor het vijfde achtereenvolgende jaar handelsmissies naar Florida. Een delegatie van 19 Nederlandse maritieme tech en food & beverage bedrijven nam deel aan twee handelsmissies naar cruise capital Miami. Hier konden de bedrijven hun producten en diensten pitchen voor de grootste en innovatiefste cruisemaatschappijen in de wereld.

Ook was er gelegenheid om te netwerken op de vakbeurs Seatrade Cruise Global. Op deze beurs waren ruim 11.000 professionals en 700 exposanten aanwezig, waaronder 6 Nederlandse cruisehavens.

Jaarlijks komen er meerdere leads en contracten voort uit de missies voor de deelnemers. In 2019 staan beide missies weer op het programma.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Esther van Geloven en Barbara Staals - Sr. Commercial Officers
Consulate General of the Kingdom of the Netherlands
701 Brickell Avenue, Suite 500 | Miami, FL 33131
T: +1 786 866 0492
MIA-EA@minbuza.nl

Bron: RVO