Aanbod van landbouwgrond in het VK gedaald

De verkoop van landbouwgrond in het Verenigd Koninkrijk was aanzienlijk minder in 2017 in vergelijking met voorgaande jaren. Vastgoedmakelaars melden een terugloop van 10% en 16% in het verkochte areaal landbouwgrond in vergelijking met het jaar ervoor. Ook de agrarische grondprijzen zijn in 2017 gedaald.

land te koop

In Wales is de verkoop van landbouwgrond het meest afgenomen (met 40%). De trend van een teruglopend aanbod lijkt de eerste maanden van 2018 te hebben doorgezet. Vastgoedmakelaars wijten het teruglopende aanbod aan de onzekerheid rond Brexit. In tijden van volatiliteit en onzekerheid lijken bedrijven geneigd om hun land vast te houden volgens vastgoedmakelaar Savills.

Ook de prijzen van landbouwgrond zijn in 2017 gedaald. De agrarisch grondprijzen waren in het de tweede halfjaar van 2017 2% lager dan in het tweede halfjaar van 2016. Het teruglopende aanbod van landbouwgrond biedt enigszins tegenwicht aan de teruglopende grondprijs. De gemiddelde hectareprijs ligt nu op £10.260, maar verschilt per grondsoort en regio.

De teruglopende grondprijzen passen in de langere trend van dalende grondprijzen sinds 2015. Tussen 2004 en 2014 verdriedubbelden de grondprijzen in het VK. Door de prijsdalingen in de agrarische markten heeft de grondprijs sindsdien gepiekt.