EU-steun voor innovatieve agro-ondernemers in Oost-Nederland

Van gewasbescherming met drones tot ontwikkeling van hybride aardappels en productie van waterlinzen als eiwitbron. Acht projecten in Oost-Nederland ontvangen een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP Oost 2014-2020. Een aantal van deze innovaties heeft internationaal perspectief.

In het programma Op Oost werken EU, Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel samen aan een slimme en schone economie. De acht projecten ontvangen in totaal ruim €4 miljoen subsidie.

Gewasbescherming met drones

De bedrijven Drone4Agro (Voorthuizen) en Hoeflon (Barneveld) ontvangen een bijdrage van €160.000 voor de ontwikkeling van een drone die is uitgerust met een spoei-installatie. De drone moet in staat zijn om per keer 100 kilo gewasbeschermingsmiddel mee te nemen.

Volgens de initiatiefnemers kan met drones veel nauwkeuriger worden gewerkt dan met landbouwmachines. De innovatie biedt niet alleen perspectief voor akkerbouwers en vollegrondgroentetelers in Nederland, maar ook in het buitenland, vooral in heuvelachtige gebieden. De bedrijven richten zich op gewasbescherming met biologische middelen.

Hybride aardappels uit zaad

In dit project wordt de techniek om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen verder ontwikkeld. Deze innovatie leidt tot de productie van aardappelen die bijvoorbeeld minder gevoelig zijn voor ziektes. De technologie is nu zover dat hybride aardappelrassen op de markt kunnen worden gebracht.

Het project is vooral gericht op de ontwikkeling van de bevoorradingsketen. Vijf Gelderse bedrijven waaronder Solynta uit Wageningen zijn hierbij betrokken. Zij ontvangen een subsidie van €2 miljoen.

Waterlinzen

Een consortium van acht partijen waaronder de WUR zet een keten op voor een nieuwe plantaardige eiwitbron: waterlinzen. Met een eiwitgehalte na raffinage tot meer dan 75% worden waterlinzen gezien als een belangrijke eiwitbron van de toekomst. In dit project wordt een grootschalig teeltproces ontwikkeld. Het consortium krijgt een subsidie van €735.000.

Programma OP Oost

Het subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 ondersteunt innovatieve ondernemers in de sectoren Agro & Food, Health en Energie- en Milieutechnologie. Bedrijven kunnen nog subsidie aanvragen. Meer info: www.op-oost.eu