Veel aandacht voor vermindering van plastic in Britse supermarkten

In de afgelopen weken hebben verschillende Britse supermarkten aangekondigd stappen te zetten om het gebruik van plastic terug te dringen. De supermarkten volgen daarmee de oproep van premier May tot een vermindering van plastic in het supermarktschap. Vanuit het Britse parlement wordt ook druk uitgeoefend op de regering om op korte termijn maatregelen te nemen.

Plastic afval

Eerder deze maand maakte supermarktketen Aldi zijn steun bekend voor het Deposit and Return  
Scheme
(DRS), een plan om statiegeld in te voeren op plastic flessen in Britse supermarkten. DRS is volgens het Britse Environment Audit Committee één van de oplossingen om het plastic afval in het Verenigd Koninkrijk terug te dringen. Eerder spraken de supermarkten Tesco, Co-op en Iceland hun steun al uit voor dit statiegeldsysteem. Vorige maand werd ook bekend dat verschillende supermarkten de strijd aangaan met plastic tasjes. Tesco, Morrissons, Sainsbury’s hebben de verkoop van kleine tasjes van 5 cent gestopt. Deze maatregelen bouwen voort op de wet die ondernemers verplicht 5 cent te rekenen voor plastic tasjes. De supermarkten Iceland en Aldi gaan een stap verder en beloofden zelfs om in de komende 5 jaar alle plastic verpakkingen op eigen label producten in de ban te doen. Lidl heeft deze week aangekondigd om de verpakking van 50% van de eigen merk producten recyclebaar te maken. De Britse supermarkten lijken daarmee serieus van plan om het gebruik van plastic te verminderen. 

Een Brits huishouden gebruikt gemiddeld 440 plastic flessen per jaar. Daarvan worden maar gemiddeld 270 flessen gerecycled. Dit betekent dat 44% van de flessen niet worden gerecycled. Britse supermarkten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van 800.000 ton aan plastic verpakkingen op jaarbasis.  

Update 13 maart 2018, 14.15 uur

De Britse Minister van Financiën, Philip Hammond, heeft tijdens zijn jaarlijkse spring statement op dinsdag 13 maart een consulatie aangekondigd om stakeholders om input te vragen over de vraag of het mogelijk is om via belastingen of via andere heffingen het gebruik van wegwerp plastic terug te dringen. 

“Our generation should leave the natural environment in a better state than we found it”, zei Hammond in zijn speech tegen het Britse parlement.

De Britse Minister van Financiën kondigde verder aan dat er een bedrag van £20 miljoen wordt vrijgemaakt voor bedrijven en universiteiten om tijdens de consultatie periode onderzoek te doen naar plastic afval.