Portugese Jerónimo Martins actief in de primaire agrofood-sector

Zes jaar geleden besloot de Jerónimo Martins Group (JMG) zich te richten op de primaire productie om hun eigen klanten te kunnen bevoorraden, t.w. de supermarktketen Pingo Doce en groothandel Recheio. Daartoe richtten zij een nieuwe divisie op: Jerónimo Martins Agroalimentar (JMA). CEO van JMA is oud-landbouwminister António Serrano.

Angus-ras

JMA houdt op drie locaties in het land Angus-runderen: Manhete (7 ha - 900 runderen), Cartaxo (79 ha – 1000 runderen) en Monte Trigo (1100 ha). Monte Trigo zal voor diverse doeleinden worden gebruikt: van de primaire productie tot aan de productie van voedingsmiddelen.

De investering van dit Angus-project bedraagt 25 mln. euro, waarvan 5 mln. dit jaar nog zal worden gebruikt voor het bouwen van stallen voor de intensieve mesterij. Het doel is om binnen vijf jaar in totaal 15.000 runderen te hebben die Pingo Doce en Recheio voor 70% van vlees kunnen voorzien. Op dit moment is dit slechts 25%.

Indien alles volgens plan verloopt, zal JMA de grootste rundvleesproducent van Portugal worden en eveneens de import van (rund)vlees verminderen. 50% van de rundvleesconsumptie komt momenteel uit het buitenland.

Zuivel

Daarnaast heeft JMA ook een zuivelfabriek in Portalegre (investering 40 mln. euro) waarvan men verwacht tot aan het eind van dit jaar 30 à 40% meer te produceren. De productie ligt nu rond de 40 mln. liter melk per jaar. In 2019 zal de productie rond de 100 mln. liter liggen, aldus JMA. Nabij de zuivelfabriek heeft de groep een melkveehouderij, goed voor 30.000 liter melk per dag. Verder werken zij samen met de zuivelcoöperatie Serra Leite wiens melkproducenten hun melk leveren aan JMA.

Aquacultuur

Ook op het gebied van aquacultuur is de groep actief. Wetende dat de bevolkingsgroei zal oplopen en dat de visstanden teruglopen, heeft JMA besloten ook op deze sector in te zetten. Gekweekte zeebaars door JMA wordt reeds in Sines verkocht. De verwachting is dat deze zomer de eerste goudbrasems in de winkels liggen op het (Portugese) eiland Madeira. JMA is daar een joint-venture aangegaan met een aquacultuurbedrijf waar zij 2,5 mln. euro in heeft geïnvesteerd. De productie is 500 ton gekweekte vis, maar het is de bedoeling deze te verhogen tot 1000 ton. Toch is dit niet voldoende en zoekt men naar nieuwe locaties om de productie te verhogen. Studies zijn op dit moment gaande om te kijken welke locaties, zowel in Portugal als in Spanje, hiervoor in aanmerking komen.

www.jeronimomartins.com

Bron: Diário de Notícias

Zie ook