2017: verkoopafname Spaanse varkensproducten naar China

Hoewel de varkensvlees export afnam, nam de algehele quota van Spanje toe. Hierdoor is Spanje de tweede grootste exporteur naar China, net na de Verenigde Staten.

Volgens de statistieken zoals gepubliceerd door de Chinese douaneadministratie, nam in 2017 de verkoop van varkensproducten uit Spanje naar China met 7.1%  af in volume en 11,5% v.w.b. de waarde t.o.v. het jaar daarvoor.

De totaalexport betrof 372.985 ton met een waarde van € 5,7 mld.

Evolutie van de verkoop van varkensvleesproducten  uit Spanje naar China in volume en waarde
Beeld: http://www.mapama.gob.es
Evolutie van de verkoop van varkensvleesproducten uit Spanje naar China in volume en waarde

De belangrijkste reden voor de importafname in 2017 was de toegenomen productie in China zelf en de prijsdalingen. 2016 was een uitzonderlijk jaar waarin de invoer van varkensvlees in China een record bereikte van 3,1 mld. kilo.

In 2017 leed de export uit Spanje echter minder dan die van andere landen en Spanje won zelfs marktaandeel waardoor zij de eerste vleesleverancier werd, nog vóór Duitsland Canada en de Verenigde Staten. De totale invoer van varkensvleesproducten in China daalde met 17% in volume en 23% in waarde ten opzichte van 2016.

67.7% van de totale Spaanse vleesuitvoer vertegenwoordigt varkensvlees. 30% betreft slachtafval: producten waarvan Spanje de vijfde leverancier is net na de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken en Canada.

Als we het vlees optellen bij het slachtafval, is Spanje de tweede leverancier, net na de Verenigde Staten en, voor het eerst, vóór Duitsland.

Dit overwicht van vlees t.o.v. van slachtafval is opvallend voor Spaanse uitvoer, aangezien in andere landen juist de uitvoer van het slachtafval overheerst (vooral in de Verenigde Staten en Denemarken).

Export van Spaans:

  • Bevroren vlees steeg naar 4,3 mld. US $ en 237.513 ton (15,5% minder dan het voorgaande jaar)
  • Slachtvlees steeg naar 1,9 mld. US $ en 125.458 ton (12% meer dan in 2016)
  • Spek steeg naar 8,3 mln. en 9.913 ton (met eenderde afgenomen)
  • Serrano ham steeg naar slechts € 2,2 mln. euro en 96 ton

Met andere woorden was er in 2017 bij vlees en spek sprake van een exportafname, terwijl de export van slachtafval juist toenam. De vraag naar Serrano ham blijft relatief laag.

Bron: www.mapama.gob.es