Groei in verkoop biologische voedingsmiddelen in het VK

De verkoop van biologische voedingsmiddelen in het Verenigd Koninkrijk is in 2017 met 6% gegroeid ten opzichte van 2016 volgens het 2018 Organic Market Report van de Soil Association. De markt in biologische producten, die al enkele jaren sterk groeit, was in 2017 goed voor ongeveer €2,5 miljard. Hiermee is het waarde-aandeel van de biologische voedingsmiddelenmarkt op dit moment 1,5% van het totale waarde-aandeel van de voedingsmiddelenmarkt in het VK.

Biologische producten

Zuivel had met 29% het grootste waarde-aandeel in de verkoop van biologische voedingsmiddelen in het Verenigd Koninkrijk in 2017 en groenten en fruit hadden, met een groei van 6,5%, het een na grootste waarde-aandeel. Met een groei van 21,3% in waarde-aandeel waren gekoelde delicatessen echter de snelst groeiende categorie.

The Soil Association schrijft de stijging in de verkoop van biologische producten onder andere toe aan een steeds bewuster wordende samenleving. Gezondheid is een van de meest genoemde redenen voor mensen om biologische producten te kopen. Herkomst en de traceerbaarheid van producten worden ook steeds belangrijker geacht, voornamelijk na de berichtgeving rondom voedselveiligheid- en hygiëneschandalen zoals het 2 Sisters (kippenvlees)- of het fipronil (eieren)-schandaal.