1,6 miljard euro beschikbaar in 2018 voor modernisering Poolse landbouwbedrijven

Polen kent net als andere EU lidstaten binnen het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid een plattelandsontwikkelingsprogramma. Met dit programma wordt ingezet op de bevordering van concurrentievermogen en de productiviteit, een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen en bijdragen aan de ontwikkeling van het platteland. Een van de instrumenten waarmee dit plaatsvindt, is de subsidieregeling "modernisering van landbouwbedrijven". In de komende periode worden diverse onderdelen van deze regeling opengesteld voor aanvragen. In 2018 is er totaal ​​EUR 1.634.182.258 beschikbaar.

Euro biljetten
Beeld: ©Murawska

Van 19 februari tot 20 maart 2018 zal het Poolse agentschap voor ‘’Restructuring and Modernisation of Agriculture’’ (ARiMR) openstaan voor subsidieaanvragen in het kader van het plattelandsontwikkelingsplan (POP) 2014-2020 voor "modernisering van landbouwbedrijven" op het onderdeel ‘’d’’ dat gerelateerd is aan de verbetering van de productietechnologie, introductie van innovatie, verandering van productieprofiel, verhoging van de productieschaal, verbetering van productiekwaliteit of verbetering van producten met toegevoegde waarde.

Aanvraag indienen

Landbouwbedrijven met een economische waarde van 10.000 euro tot 200.000 euro kunnen een aanvraag indienen. Als een aanvraag door meerdere boeren gezamenlijk wordt ingediend, moet de totale economische waarde van de boerderijen minstens 15.000 euro zijn. In het jaar waarin de aanvraag voor de laatste betaling zal worden ingediend, moet het bezit van elke boerderij binnen deze gezamenlijke aanvraag de economische waarde van ten minste 10.000 euro bereiken. Voor een gezamenlijke aanvraag moeten de bedrijven een contract afsluiten voor minimaal 7 jaar. Voor iedere aanvraag is het belangrijk dat het pachtcontract is afgesloten voor minstens 7 jaar vanaf het punt dat de aanvraag is ingediend, en in het geval van een privélease moet het contract de vorm hebben van een notariële akte.

veld
Beeld: ©Murawska

Economische waarde

Bij het vaststellen van de economische waarde van een landbouwbedrijf wordt rekening gehouden met verschillende factoren. Deze waarde wordt berekend via een vaststaande formule waarin de standaardproductie en het aantal hectare grond worden meegenomen. De standaardproductie is een economische parameter die wordt bepaald door het gemiddelde van 5 jaar productiewaarde van een specifieke plantaardige of dierlijke productieactiviteit op 1 hectare of per dier over de periode van 1 jaar te berekenen. De productiewaarde die hierin gebruikt wordt, is de som van de waarde van het hoofdproduct en de bijproducten, dit alles is inclusief verkoop, consumptie op een landbouwbedrijf (bijvoorbeeld voor zaaidoeleinden, voedergewassen), eigen consumptie en wijzigingen in voorraden. Directe betalingen zijn niet inbegrepen in de productiewaarde. De uiteindelijk berekende standaardproductie is een vastgestelde waarde die afhankelijk is per regio.

Medefinanciering

Ondersteuning wordt verleend in de vorm van medefinanciering voor gemaakte kosten voor een bepaalde investering. De medefinanciering bedraagt ​​normaal gesproken 50% van de subsidiabele kosten en 60% in het geval van een jonge boer (18-40) of wanneer verschillende boeren samen steun aanvragen. De regels voor het toekennen van steun zijn in principe niet gewijzigd ten opzichte van eerdere subsidieaanvragen (vastgelegd in de Verordening van de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van 21/8/2015). De door boeren ingediende aanvragen worden onderworpen aan een puntentest. De som van de behaalde punten bepaalt de volgorde waarin subsidies worden verstrekt. Het is voor jonge boeren gemakkelijker om subsidies te verkrijgen en bij een gezamenlijke aanvraag wordt de leeftijd van de jongste persoon als uitgangspunt genomen bij het bepalen van de prioriteit voor het verkrijgen van een subsidie.

De maximale hoeveelheid steun kan niet hoger zijn dan PLN 500.000 per boerenbedrijf. In het geval van investeringen die niet rechtstreeks verband houden met de bouw, modernisering van stallen (inclusief uitrusting), of de bouw of modernisering voor de opslag van diervoeders op bedrijven waar de dierlijke productie ook wordt uitgevoerd (inclusief uitrusting), is het maximale steunbedrag PLN 200.000.